Hlavní obsah

Festival Tvůrčí Afrika hostí česká města

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Tvůrčí Afrika aneb Všichni jsme Afričani se od 20. do 27. března uskuteční již podeváté v sedmi městech České republiky (Praha, Brno, Ostrava, Olomouc, Hradec Králové, Plzeň a Liberec). Letošní ročník bude patřit dramatikům z Haiti a Čadu a africkým kořenům.

Foto: repro, Novinky

Festival Tvůrčí Afrika se uskuteční podeváté v sedmi českých městech.

Článek

Festival zahájí 20. března benefiční večer v Divadle Kolowrat, jehož se zúčastní haitská dramatička a prozaička Evelyne Trouillot a dramatik, básník, režisér i herec Jean Durosier Desrivieres. Výtěžek z večera, který zajímavými ukázkami přiblíží nám vzdálenou kulturu, pomůže konkrétním obětem zemětřesení na Haiti.

„Afrika není jen kontinent, Afriku si nosíme každý ve svém srdci,“ tvrdí dramatik, prozaik, herec a pedagog Koulsy Lamko. Pochází z Čadu, ale osud i pracovní příležitosti ho zanesly do různých koutů světa. V Čechách podnikne nejen sérii debat a scénických čtení, ale představí také film svého krajana Mahamata Saleha Harouna Otec, v němž hraje klíčovou roli.

Kdo ještě nic netuší o své africké minulosti, ten ať nevynechá dokument Nenada Djapiče a Pavly Frýdlové Africké kořeny – české tančení. Příklad mladého tanečníka a choreografa Jiřího Bartovance ukazuje, že každý máme své africké kořeny, i když o nich často ani nevíme. Jiří Bartovanec se představí i na taneční improvizaci, která vznikne exkluzivně pro festival, a to 27. března v Divadle Na Prádle. Do Prahy letos zavítá i jediný maďarský frankofonní divadelní soubor, který se věnuje uvádění her afrických autorů.

V Maďarském kulturním středisku v Praze uvede 23. března černou komedii Pivovar od francouzskoivorijského dramatika Koffiho Kwahulého s českými titulky. To je jen malá ochutnávka z menu, které nabízí letošní Tvůrčí Afrika. Tři představení v Divadle Minor budou věnována i dětem. A pokud vám během festivalu vyhládne, tak v kavárně Francouzského institutu budou po celý týden k ochutnání africké speciality.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám