Hlavní obsah

Začíná festival filmů o lidských právech Jeden svět

– Praha

Ve středu večer začne 12. ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Nabídne 101 dokumentů z více než 30 zemí světa. Zahájení festivalu patří Íránu, kde od loňských prezidentských voleb neustávají protirežimní protesty.

Článek

Festival a společnost Člověk v tísni ve středu večer udělí dvěma íránským studentským vůdcům cenu za boj o lidská práva Homo Homini. Madžíd Tavakolí ani Abdolláh Momení si ocenění osobně nepřevezmou, protože jsou ve své vlasti stíháni a nemohou se dostavit.

Do Íránu se přenesou i diváci úvodního filmu Dny zelených nadějí mladé íránské režisérky Hany Machmalbafové. Snímek popisuje zklamání, které přineslo stoupencům íránského opozičního hnutí volební vítězství Mahmúda Ahmadínežáda, i vlnu následných represí.

Nejen svět za českými hranicemi skrývá zajímavé příběhy. Dokazuje to snímek českého dokumentaristy Tomáše Škrdlanta Nevítaní. Časosběrný dokument sleduje životy několika lidí, které kvůli jejich zdravotnímu postižení rodina už v porodnici opustila a umístila do ústavu. Film získal cenu Pavla Kouteckého za loňský rok.

Přehlídka se koná v Praze mezi 10. a 18. březnem, pak se přesune do dalších 29 měst ČR. Festival vedle filmů nabídne i diskuse s tvůrci a odborníky na dané oblasti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám