Hlavní obsah

Uznávaná skupina -123 minut se rozpadla

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Známá česká skupina -123 minut, která patří k miláčkům hudební kritiky, se rozpadla krátce po vydání poslední desky Dream. Její historie se začala psát v roce 1996.

Článek

"V tuto chvíli skupina neexistuje," řekl Novinkám frontman "Minut" Zdeněk Bína.

"V minutách by opět muselo dojít k personálním změnám a zvlášť po vydání nové desky a při turné by mě to stálo půl roku práce v situaci, kdy se už chci věnovat mojí akustické hudbě. Hudbu už cítím jinak," vysvětlil.

"Doteď jsem vystupoval sólo a při tom jsem se setkal s fenomenálním akustickým basistou, se kterým budeme vytvářet tu akustickou podobu mé hudby. V dalším plánu pak hodlám spolupracovat s lidmi, se kterými jsem vždycky chtěl, ale nebyl na to čas, když jsme s Minutami hráli patnáckrát měsíčně." 

Základy skupiny položil Bína v roce 1996, když improvizoval s bubeníkem Dominikem Tůmou. V roce 1997 přišel Fredrik Janáček, zdatný basista a textař.

V roce 1999 vyšla debutová deska Shooba Dooba, kapela dostává několik ocenění včetně ceny Objev roku v hudebních magazínech Rock & Pop a Rock Report a českou Grammy od Akademie populární hudby v kategorii Objev roku. Soubor se stává klubovou senzací.

Následují desky Try, Home?, Mom a poslední Dream a opět přichází spousta cen. Kapela koncertuje po celém světě (Polsko, Holandsko, Belgie, USA) a frontman Bína občas vystupuje i samostatně. V prosinci 2009 skupina oznamuje rozpad.

Reklama

Výběr článků

Načítám