Hlavní obsah

Elita amerického R & B zazpívá k výročí Motownu a uctí Michaela Jacksona

Novinky, Stanislav Dvořák

V Detroitu se 21. listopadu sejdou žijící legendy amerického R & B, Aretha Franklinová, Stevie Wonder, The Temptations a další. Uctí zakladatele labelu Motown Berryho Gordyho a samozřejmě i jeho největší objev - krále popu Michaela Jacksona.

Článek

Zatímco Stevie Wonder zazpívá tribute Berrymu Gordymu, zpěvák Smokey Robinson převezme ocenění a všichni společně vzpomenou na Jacksona, který ve studiích Motownu zpíval už jako dítě s rodinnou skupinou Jackson 5.

Výtěžek z galakoncertu půjde na podporu muzea Motownu, které sídlí na původním adrese studií, kde v 60. a 70. letech vznikaly slavné hity.

Firmu založil v lednu 1959 Berry Gordy, který si na to půjčil 800 dolarů. Původně se jmenovala Tamla, ale lépe se ujal název Motown Records (podle anglických slov motor - town, motor -město). První úspěchy mu přinesly skupiny The Miracles a The Marvelettes a v polovině 60. let pak úplně ovládl soul.

Známý soulový svůdník Marvin Gaye

Berry Gordy vedl firmu celý život. Přestože měl nos na hity, dopustil se i řady omylů. Např. nechtěl vydat legendární nahrávku I Heard It Through the Grapevine (Marvin Gaye). Stejně tak dlouho odmítal Michaela Jacksona a jeho bratry, protože se mu zdálo, že dětských hvězd měl moc.

Motown je dnes součástí nadnárodního gigantu Universal a v posledních letech vydával třeba Eryku Badu a Damiena Marleyho.

Reklama

Výběr článků

Načítám