Hlavní obsah

Uma Thurmanová: Skloubit roli matky a herečky není nic pro slabé povahy

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po krvavém opusu Kill Bill se dala přebornice bojových umění na komedie. Za čtyři roky jich natočila pět, zatím poslední je Vdaná snoubenka. Ani tou ale Uma Thurmanová s tímto žánrem nekončí.

Článek

„Komedie jsem začala točit ze dvou důvodů. Za prvé proto, že po Tarantinově kultovním Killu Billovi hned tak někdo tak dobrý akční thriller nenatočí, a za druhé, že komedie je profesně daleko větší výzvou i rizikem. Když se nevyvede, může to pro herce dopadnout tragicky, proto se ne nadarmo říká, že dělat humor je to nejtěžší.

S komickými rolemi slaví úspěchy

Komedie chce lidsky zkušeného člověka a takovým po tom, co už mám v životě za sebou, jsem,“ říká sebejistě devětatřicetiletá rodačka z Bostonu.

Zatím se jí v tomto žánru daří. Její komedie z roku 2005 - Producenti s Nathanem Lanem a Matthewem Broderickem, Prime s Meryl Streepovou či Buď v klidu s Johnem Travoltou - úspěch měly.

Slibně vypadá i Vdaná snoubenka. „Komedii jsem sama produkovala. Líbil se mi scénář. Většinou v nich totiž figurují dvě ženy a jeden muž, tady je to naopak, což mi přijde vtipnější. O to víc, když jsou ve hře tak protikladní herci, jako jsou osvědčený anglický romantik Colin Firth a americký machoman Jeffrey Dean Morgan, známý hlavně ze seriálu Chirurgové,“ prozrazovala Uma.

Úspěchy ale nesklízí jen na stříbrném plátně. Už několik let je vyhledávanou celebritou kosmetických firem, právě se stala tváří poslední vůně značky Givenchy, která byla zakladatelkou luxusní společnosti Louis Vuitton.

Bojová umění jako lék v osobním životě

Práce je pro ni ideální terapií. Jen díky ní překonala krizi, kterou prožívala v roce 2004 v osobním životě po nečekaném krachu druhého, tentokrát pětiletého manželství s hercem Ethanem Hawkem. Ten dal i takové přebornici bojových umění pořádně zabrat.

„Během intenzívního tréninku jsem si zvykla na fyzickou bolest. Filozofie bojových umění obrní člověka i psychicky, ale přesto byl Ethanův odchod ránou pod pás. Ještě že mi zůstaly děti. Jednoduché to ale nebylo. Člověk musí být hodně statečný, aby to ustál s noblesou. Zachránila mě rodina, je pro mě vším.“

Její o dva roky starší bratr Ganden říká, že skromná a přátelská Uma ustojí silnou ženskou roli proto, že je i v osobním životě nesmírně statečná. Tyto vlastnosti získala po rodičích, kteří jsou podle ní vzácní a báječní lidé.

Otec Robert je profesorem na Kolumbijské univerzitě, kde přednáší historii Tibetu a buddhismus. Je blízkým přítelem dalajlamy, který ho jako prvního člověka ze Západu vysvětil na buddhistického mnicha. Před lety založil společně s Richardem Gerem Tibetský dům v New Yorku. Spravuje ho matka Umy, bývalá slavná modelka, nyní psychoterapeutka Nena von Schlebruggeová.

Foto: Profimedia.cz

Uma Thurman v kultovním snímku Pulp Fiction.

Uma k nevyvedenému manželství ještě dodává: „Na vlastní kůži jsem se přesvědčila, jak náročné je skloubit roli matky a herečky, určitě to není nic pro slabé povahy. Ethan tvrdil, že jestli chci být plnohodnotná matka, musím herectví nechat. Už jsem si myslela, že ho poslechnu, ale hraní miluji až příliš. Musím ale přiznat, že mi pokus spojit hereckou kariéru s rolí dvojnásobné matky podle představ nevyšel. Dnes už je mi hej. S Ethanem jsme zůstali přátelé a hlavně děti už vyrostly. Roanovi je sedm a Raye deset let, takže je to s nimi už daleko jednodušší.“

Hollywood si jí všiml už v osmnácti letech v Nebezpečných známostech (1988), kde perfektně zahrála Cécile, komtesu svedenou chlípným vicomtem Sébastienem ve skvělém podání Johna Malkoviche.

Má tělo bohyně a k tomu neuvěřitelně velký mozek, což je u krásných žen výjimečné.
John Malkovich

Uma k sobě byla vždycky náročná a tvrdá. Quentin Tarantino, který si ji ozkoušel už v Pulp Fiction, dobře věděl, proč kvůli jejímu těhotenství natáčení Killa Billa o rok odložil.

„Scénář jsem jí psal přímo na tělo. Byla pro mne jakýmsi středobodem, nedokázal jsem si představit, že bych Billa točil bez ní. Potřeboval jsem nejen její krásu, ale i její srdce. Pro mě je Uma ztělesněním pravé filmové krásy, stejně jako byla ve své době Greta Garbo.“

Opět šťastná a zasnoubená

Atraktivní Uma po rozvodu dlouho sama nezůstala. Nejprve chodila s o deset let starším newyorským hoteliérem Andrém Balaszem, nedávno ho vyměnila za šestačtyřicetiletého švýcarského multimilionáře Arpada Bussona a dala se s ním na charitu. Aktivně se zapojila do neziskové organizace, která pomáhá v prvních třech kritických letech života dětem narozeným v chudobě. Arpad je na svou snoubenku pyšný a říká: „Nejenže je krásná, má i ohromně velké a dobré srdce.“

Uma dále doplnila. „Celý život jsem hodně cestovala a projela jsem spoustu zemí. Viděla jsem hodně bídy i to, jak negativně může životy dětí ovlivnit. Jako matka s jejich rodiči velice soucítím. Díky této práci mám dobrý pocit, že jsem opravdu užitečná.“ Uma, která je zvyklá pracovat na několika stavech najednou, nezapomíná ani na natáčení. Právě dokončila další komedii Motherhood (Mateřství) a pustila se pro změnu do dramatu Girl Soldier (Dívka voják). Ani tam ale nikoho zabíjet nebude. Zahraje si jeptišku, která se rozhodla zachránit 140 unesených dívek z válečné Ugandy.

Uma dále doplnila. „Celý život jsem hodně cestovala a projela jsem spoustu zemí. Viděla jsem hodně bídy i to, jak negativně může životy dětí ovlivnit. Jako matka s jejich rodiči velice soucítím. Díky této práci mám dobrý pocit, že jsem opravdu užitečná.“ Uma, která je zvyklá pracovat na několika stavech najednou, nezapomíná ani na natáčení. Právě dokončila další komedii Motherhood (Mateřství) a pustila se pro změnu do dramatu Girl Soldier (Dívka voják). Ani tam ale nikoho zabíjet nebude. Zahraje si jeptišku, která se rozhodla zachránit 140 unesených dívek z válečné Ugandy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám