Hlavní obsah

Od hlavního proudu k extrémům

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři filmy zahájí ve čtvrtek v pražském multiplexu Village Cinemas Anděl 15. ročník Febiofestu. Dvěma Oscary oceněný snímek Až na krev režiséra Paula Thomase Andersona, vynikající hudební film Commitments režiséra Alana Parkera, který zároveň převezme cenu Kristián jako ocenění své celoživotní tvorby, a Daleký sever scenáristy, režiséra a producenta Asifa Kapadii.

Článek

V dalších dnech až do 4. dubna nabídne Febiofest pražským divákům 249 filmů ze 64 zemí a poté se vydá se vzorkem programu do regionů. Cílem nových programových ředitelů Hany Cielové a Štefana Uhríka je uvádět především nové filmy, soustředit se na zajímavé trendy v současném filmu.

„Nechtěli jsme za každou cenu bourat to, co tvořilo dosavadní páteř Febiofestu, ale zároveň se neradi necháme svazovat minulostí, chceme přinést něco nového,“ řekla na tiskové koferenci Cielová a dodala: „Ponechali jsme tedy například evropské kino, ale rozdělili jsme ho do dvou sekcí – Evropští mistři a Nová Evropa, kam jsme zařadili první a druhé filmy nových režisérských osobností. Celkově myslím, že si v programu diváci najdou všechno – od distribučních předpremiér až k sekci kino extrémů.“

Předprodej lístků je už v plném proudu, některé filmy jsou již dokonce vyprodány.

Ke své práci je plně připravena třiatřicetičlenná členná porota sestavená z diváků, která bude hodnotit 15 filmů, jež se budou promítat převážně v sekci Nová Evropa.

Reklama

Výběr článků

Načítám