Hlavní obsah

Policie loni zadržela 5261 cizinců, kteří v ČR pobývali nelegálně. Třetina byli Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie v minulém roce chytila v České republice 5261 cizinců, kteří byli v zemi nelegálně. Je to o 3302 zadržených cizinců méně než v roce 2015, kdy do západní a severní Evropy mířili migranti především ze Sýrie. Nejčastěji byli loni v ČR nelegálně občané Ukrajiny, kteří tvořili téměř třetinu zadržených. Informovalo o tom ve čtvrtek vedení Cizinecké policie.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle ředitele Cizinecké policie Milana Majera se statistiky chycených migrantů vrátily do stavu před rokem 2015, než vypukla migrační krize.

„Jedním z důvodů je uzavřená dohoda EU s Tureckem, které přestalo pouštět uprchlíky do Evropy,” řekl novinářům Majer.

Kromě Ukrajinců byli v zemi nelegálně nejčastěji občané Ruska, Kuvajtu a Vietnamu. Na pátém místě se umístili Syřané, kteří v roce 2015 kvůli uprchlické krizi patřili mezi nejčastěji zadržené cizince. Zatímco v roce 2015 jich v tuzemsku bylo zadrženo 2016, loni 158, což byl pokles o více než 92 procent.

V loňském roce se ze 168 na 56 snížil počet lidí, kteří pomáhali cizincům k nelegálnímu pobytu či k překročení hranice. Bylo mezi nimi 13 převaděčů, což bylo meziročně o 105 méně. I tento pokles způsobila menší tranzitní migrace.

1430 falešných dokladů 

Cizinecká policie loni odhalila 1430 falešných dokladů a dalších cestovních listin, což bylo o 1072 méně.

Mezi možná rizika pro letošní rok podle vedoucího oddělení analýzy rizik Cizinecké policie Vladimíra Takáče patří nebezpečí ze strany občanů Afghánistánu, kteří jsou nyní v Íránu, Řecku, Turecku či Makedonii a vyčkávají na přesun do Německa nebo severských zemí. „I když zájem o severské země opadá,“ podotkl Takáč.

Další obavy se týkají možného zvýšeného počtu uprchlíků, kteří přijdou z Itálie, odkud nyní vede hlavní tranzitní trasa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám