Hlavní obsah

Fajáda nevydali Američanům ani Libanonci

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libanonce Alího Fajáda odmítla vydat americké justici nejen česká strana, ale v pondělí i jeho rodná země. Muž, který byl podle všeho součástí výměny za pětici v Libanonu unesených Čechů, tak nadále zůstává v rukou vojenské prokuratury ve své rodné vlasti.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Alí Fajád u pražského soudu

Článek

Do USA, kde mu hrozí až doživotí za údajné nelegální obchody se zbraněmi, drogami a domnělou spolupráci s teroristy, nejprve nevydal Fajáda počátkem února český ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Tudíž mohl být tento spolupracovník libanonských tajných služeb s ukrajinským pasem propuštěn z pankrácké vazební věznice, kde seděl od svého zadržení v dubnu 2014 až po propuštění 4. února z ČR do rodné země. Opačným směrem se týž den vydal speciál s pěticí propuštěných českých občanů, zadržovaných v Libanonu od loňského červencového únosu.

Jakmile ale Fajád a další Libanonec Chalíd El Marábí přistáli v libanonském Bejrútu, skončili v rukou místních bezpečnostních složek, což v případě Fajáda platí podle jednoho z jeho českých právníků, Jana Švarce, doteď.

Zřejmě bude propuštěn

Jeho situace se však prý v pondělí velmi pozitivně změnila a má velkou šanci dostat se na svobodu.

„Libanonská ministryně spravedlnosti Alice Šabtini podepsala a potvrdila rozhodnutí nejvyššího státního zástupce Samira Hammouda, ve kterém odmítl vyhovět žádosti USA o extradici libanonského občana Alího Fajáda do USA,“ napsal v úterý Právu další z Fajádových obhájců Vladimír Řičica.

V následném telefonickém rozhovoru poté tuto informaci potvrdil s tím, že rozhodnutí libanonské ministryně padlo v pondělí. „Je to definitivní,“ podotkl k tomu Řičica s tím, že informaci už v pondělí odvysílala jako hlavní zprávu také libanonská televize.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám