Hlavní obsah

Státní zástupce podal obžalobu v kauze letadel CASA

Praha
Aktualizováno

Žalobci v minulých dnech poslali k soudu kauzu nákupu letadel CASA pro českou armádu. V případu figuruje bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová a bývalý šéf ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk. Nákupem letounů údajně vznikla státu škoda 818,8 miliónu korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vlasta Parkanová na archivním snímku

Článek

„Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo obžalobu k Obvodnímu soudu pro Prahu 6 v trestní věci nákupu transportních letounů CASA C-295M Ministerstvem obrany ČR vůči dvěma obviněným osobám pro trestné činy zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku,” oznámil v úterý na webu státní zástupce Jan Kořán bez dalších podrobností.

O nákupu letounů CASA za více než 3,5 miliardy korun rozhodla vláda Mirka Topolánka v roce 2009. Nákup byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Hovořilo se také o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků ministerstva obrany, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojenské transportní letadlo CASA C-295M na letišti Praha Kbely

Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu nedopustila. Už dříve uvedla, že své stíhání považuje za bezdůvodné. Vinu odmítá i Staněk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám