Hlavní obsah

Ahoj, babi, potřebuju půjčit. Gang starou fintou obral seniory o 1,7 miliónu

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Mohlo by se zdát, že legendy o vnukovi, který potřebuje peníze na opravu porouchaného auta, a také finty s kontrolou plynoměrů nebo vrácení přeplatků za elektřinu jsou už natolik zprofanované, že na ně nikdo neskočí. Ale opak je pravdou – podle policistů případů podvedených seniorů neubývá.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Důkazem je odhalení čtyřčlenné skupiny podvodníků, která během pár měsíců okradla 26 důvěřivých seniorů z Prahy a z Ostravy o neuvěřitelných 1,7 miliónu korun. O případu s mimořádně vysokou škodou informovala ve středu ostravská policie.

„Závažností a způsobenou škodou jde o jeden z nejzávažnějších případů tohoto typu, který jsme zaznamenali,“ řekl šéf ostravské kriminálky Radovan Vojta.

Dva muži a jedna žena ve věku od 23 do 38 let a také čtrnáctiletá dívka si vždy vytipovali oběť z řad seniorů ve velmi pokročilém věku. V prvním telefonátu, který začal slovy Ahoj, babi, se volající vydával za vnuka oběti, který potřebuje peníze s tím, že pro ně pošle svého kamaráda.

„Skupina pocházela z Ostravy, ale trestnou činnost prováděla také na území Prahy. Byli obviněni z 26 útoků tohoto typu se škodou ve výši 1,7 miliónu. Dalšího půl miliónu se vylákat pokusili,“ řekl kriminalista.

Používali převleky a paruky

Tři osoby byly podle něj obviněny a nyní se nacházejí ve vazbě. „Nezletilá pachatelka je řešena samostatně a vzhledem ke svému věku není trestně odpovědná,“ dodal Vojta.

Činnost skupiny byla velmi dobře organizovaná a vysoce sofistikovaná. „Používali různé převleky a paruky a poté, co se zmocnili peněz, vždy zahodili všechny věci, které použili. Odhalení této skupiny proto nebylo jednoduché,“ řekl kriminalista.

„Při domovních prohlídkách byla zajištěna nejenom určitá finanční hotovost, ale také vozidla, která používali k páchání této trestné činnosti. Perličkou je, že získané peníze ukryli například do plyšové hračky, aby nám ztížili jejich nalezení,“ dodal policista.

Reklama

Výběr článků

Načítám