Hlavní obsah

Asi jsem to neudělal, řekl muž, který měl týrat ženu i dcery

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Šokující případ týrání, které se odehrávalo za zdmi rodinného domu na Frýdecko-Místecku, projednává od čtvrtka Krajský soud v Ostravě. Na lavici obžalovaných usedl osmapadesátiletý Jaromír H., který měl po dobu několika let soustavně napadat svou manželku a další příkoří musely snášet i jeho dvě dcery. Oběti nyní trpí posttraumatickou stresovou poruchou, se kterou se musí léčit u psychiatrů.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jaromír H. se u Krajského soudu v Ostravě zodpovídá z týrání manželky a dcer.

Článek

Soužití mezi manželi bylo dříve pravděpodobně bez problémů. Všechno se ale změnilo v době, kdy bývalý řidič z povolání vážně onemocněl a skončil v invalidním důchodu. Později začal i pít a právě pod vlivem alkoholu se začal vůči manželce i dospělým dcerám dopouštět násilí kvůli tomu, že podle obžaloby odmítaly přistoupit na jeho často nesmyslné požadavky.

„Rozbíjel nádobí, květináče i skleněné dveře. Svou ženu opakovaně fyzicky napadal,“ uvedla státní zástupkyně Jarmila Alizeyová. Kromě toho měl manželce vypouštět pneumatiky od automobilu či vyhrožovat podpálením domu. Při jednom z útoků dokonce své manželce v době, kdy se koupala ve vaně, přelomil pěstí nos.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Myslím, že jsem to neudělal. Ale pochybuji sám o sobě.
obžalovaný

Vykázání nepomohlo

V některých případech v době od roku 2009 až 2014 násilí obracel i proti dcerám, které se manželky zastávaly. V domácnosti opakovaně zasahovala policie, která využila i svého zákonného oprávnění a vykázala násilníka z domu. Muž ale zákaz nedodržel a domů se vrátil. Nakonec skončil v minulém roce ve vazbě.

U soudu odmítl Jaromír H. vypovídat, soudce proto přečetl výpověď, kterou učinil před policejními vyšetřovateli. „Nikdy bych neuhodil ženu, zvláště ne svoji manželku,“ řekl. „Myslím, že jsem to neudělal. Ale pochybuji sám o sobě,“ dodal do protokolu.

Později při výslechu ale sám přiznal, že mezi manželi docházelo i k fyzickému napadání, vinu ale svaluje na manželku a na dceru. Dokonce řekl, že ho jednou napadly nožem. „Každá na mne šla nožem z jedné strany a říkaly, ať chcípnu,“ řekl.

Hlavní líčení bude pokračovat v dalších dnech výslechy řady svědků i soudních znalců. Zatím není jasné, kdy bude vyhlášen rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám