Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat Rittiga v kauze Oleo Chemical

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté z protimafiánského útvaru poslali minutý týden státnímu zástupci kompletní spis s návrhem na obžalobu lobbisty Ivo Rittiga a dalších devíti lidí v kauze kolem údajného vytunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Právu to ve středu potvrdil dozorový žalobce Adam Borgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze, který teď bude několik týdnů podrobně studovat rozsáhlý spisový materiál čítající zhruba sedm až osm tisíc stran.

Foto: Novinky

Lobbista Ivo Rittig

Článek

„Vyšetřování bylo ukončeno a policie mi podala minulý týden návrh na podání obžaloby. Rád bych měl jasno (o možné obžalobě) za měsíc, ale spis je vcelku obsáhlý, přivezli mi, myslím, 36 svazků,“ řekl ve středu Borgula.

Doplnil, že návrh na obžalobu by měl být v otázce počtu obviněných i skutků totožný jako na začátku trestního stíhání všech deseti lidí.

V případu týkajícím se údajně nezákonného vyvádění miliónů korun z Oleo Chemical figurují od loňského září jako obvinění nejen Ivo Rittig či jeho obchodní partner Peter Kmeť, ale také dva lobbistovi právníci z advokátní kanceláře MSB Legal Karolína Babáková a David Michal i se svým bratrem Petrem, dále oba zakladatelé firmy Michal Urbánek a Kamil Jirounek, výrobní ředitel společnosti Radomír Kučera a navíc účetní Jana Šádková.

V hlavní roli účetní

Podle vyšetřovatelů mířily finance za fiktivní práci z Olea Chemical přes Kmeťovu firmu Cokeville Assets právě k Rittigovi. Pachatelé údajně vyvedli až 20 miliónů korun. Obvinění se brání tím, že šlo o poradenské služby, nikoli o tunelování firmy.

Podle vyšetřovatelů mířily finance za fiktivní práci z Olea Chemical přes Kmeťovu firmu Cokeville Assets právě k Rittigovi. Pachatelé údajně vyvedli až 20 miliónů korun. Obvinění se brání tím, že šlo o poradenské služby, nikoli o tunelování firmy. Posledním z deseti stíhaných je finanční analytik Jaroslav Kubiska, který v celém případu hraje stěžejní roli, protože požádal o status spolupracujícího obviněného.

Právě on údajně podrobně popsal pohyb peněz mezi firmami, protože se staral přímo o lobbistovy účty.

Detektivům nastínil, jak měsíčně přeposílal na soukromá Rittigova konta milióny korun. A dokonce se nebál říct, že lobbista tyto peníze od Cokeville Assets dostával na základě smlouvy o spolupráci, aniž by poskytoval firmě jakékoli služby. Otázkou tak zůstává, za co Rittig peníze dostával.

„Do 17. prosince 2009 bylo na účty Ivo Rittiga z účtů společnosti Cokeville zasláno celkem 78,6 miliónu korun,“ píše policie v usnesení o zahájení stíhání deseti lidí včetně Rittiga i Kubisky, co jí druhý jmenovaný sdělil.

Podoba s kauzou jízdenek pro DPP

Rittiga a Kubisku policie viní z praní špinavých peněz, za což jim hrozí až osmiletý trest. Ostatní jsou stíháni buď rovněž z praní peněz, nebo krácení daně či porušení povinnosti při správě cizího majetku. I za to jim hrozí stejně vysoký, až osmiletý trest.

Rittig s Kmetěm, Michalem a dalším lobbistovým advokátem Markem Stubleym čelí rovněž stíhání i v případu údajně předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik.

Kauza Oleo Chemical ale souvislost s dopravním podnikem nemá, ačkoliv obvinění stojí na obdobné smlouvě s Cokeville Assets jako v kauze jízdenek.

Lobbistu také v brzké době čeká dokonce soud, kde má zasednout na lavici obžalovaných, a to v případu údajného úniku utajovaných zpráv kontrarozvědky (BIS) z Úřadu vlády.

Jde o jednu z větví kauzy kolem bývalé šéfky sekretariátu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové), která figuruje rovněž mezi obviněnými, stejně tak opět advokát David Michal či další právník Tomáš Jindra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám