Hlavní obsah

Žena z pizzerie volala 5000krát na linku 158. Neumí říct proč

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Prapodivnou zálibu měla sedmatřicetiletá cizinka žijící v ČR od roku 2003. Když měla chvíli volného času, vytáčela telefonní číslo tísňové policejní linky 158. Za půl roku má na svém kontě přes pět tisíc zbytečných telefonátů.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

„Od prvního září loňského roku do konce února policisté operačního střediska přijali neuvěřitelných 5258 hovorů od ženy, která linku tísňového volání vůbec nepotřebovala a desítkami hovorů denně blokovala linku 158 v době, kdy ji mohl akutně potřebovat někdo jiný,“ uvedla krajská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Operační důstojník si někdy vyslechl nesrozumitelné slovní výlevy, jindy nadávky, jindy zase reproduktor jen mlčel a volající nijak nereagovala na jeho pokus o navázání kontaktu.

Telefonát opilého muže na tísňovou linku Video: Policie ČR

„V pozadí bylo v několika případech slyšet, jako by žena telefonovala z provozovny rychlého občerstvení, kdy se jiný hlas ptal zákazníků, jakou pizzu si objednávají. Policisté prověřovali, komu patří telefonní číslo a v jaké lokalitě by se volající mohl nacházet,“ dodala mluvčí.

Motiv neznámý

Po zjištění potřebných údajů pak vyrazili prakticky najisto do rychlého občerstvení v centru Brna. Žena z obsluhy odpovídala dostupným údajům. A protože se na tísňové lince zobrazuje číslo volajícího, stačilo ho vytočit. Podle očekávání se rozezvonil mobilní telefon ženy z obsluhy. O několik okamžiků později již odjížděla s policisty na služebnu. „Při výslechu podezřelá uvedla, že nedokáže říct, proč na linku 158 volá,“ sdělila mluvčí.

Zneužití tísňové linky je v legislativě zakotveno jako přestupek, jehož řešení je v kompetenci Českého telekomunikačního úřadu. Tomu policisté poskytnou potřebné podklady k vyřešení případu voláním posedlé cizinky.

Pokuta až 200 tisíc

Úřad může v přestupkovém řízení za zneužití linky volajícímu uložit pokutu až dvě stě tisíc korun. Pokud se takového jednání dopustí opakovaně během dvou let, částka sankce může být až dvojnásobná. Ženě se tak její záliba může značně prodražit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám