Hlavní obsah

Za zbití studenta soud členovi StB potvrdil podmínku. Po šestadvaceti letech

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

O dva roky snížil pražský městský soud zkušební dobu bývalému příslušníkovi komunistické Státní bezpečnosti (StB) Petru Beranovi (62), který v roce 1989 zmlátil při výslechu studenta. Soud mu v pondělí uložil tříletý trest s odkladem na tři roky, namísto původních pěti let, které dostal na podzim od Obvodního soudu pro Prahu 1. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Bývalý příslušník StB Petr Beran

Článek

„Pan doktor Beran stojí před soudem pro skutek, kterého se dopustil v lednu 1989, tedy před 26 lety. V tomto bodě souhlasíme, že trestní řízení trvá neúměrně dlouho. To nás ale nezbavuje odpovědnosti rozhodnout o trestu. Zkušební doba v trvání pěti let není úplně přiměřená, proto jsme se rozhodli ji snížit. Ten odstup jsme se snažili vyjádřit ve snížení zkušební doby. Jinak o vině vůbec nepochybujeme, mělo k odsouzení dojít dávno,“ uvedl předseda odvolacího senátu Petr Braun s tím, že se nejedná o novodobý politický proces, jak se domnívá obhajoba.

Beran byl odsouzen za zneužití pravomoci veřejného činitele a ublížení na zdraví.

Myslel jsem si, že tu proběhla sametová revoluce, ale už si to nemyslím
bývalý příslušník StB Petr Beran

„Od počátku tvrdím, že důkazy nejsou právně relevantní. Za šestadvacet let stíhání, aby to člověk vydržel, to chce náturu. Myslel jsem si, že tu proběhla sametová revoluce, ale už si to nemyslím,“ prohlásil zklamaně po skončení jednání Beran.

Výhrůžky a bití obuškem

Bývalí příslušníci StB Petr Beran a jeho podřízený Kamil Líbal zmlátili podle obžaloby při výslechu v lednu 1989 tehdy devatenáctiletého studenta a signatáře Charty 77 Davida Kabzana. Měli si na něm násilím vynutit svědectví pro připravovaný proces s Václavem Havlem kvůli svolávání lidí na nepovolenou demonstraci.

Prahou tou dobou hýbal tzv. Palachův týden, kdy se na Václavském náměstí uskutečnilo několik demonstrací proti tehdejšímu režimu.

Podle verdiktu Beran Kabzana při výslechu mlátil obuškem po hlavě, krku a zádech, slovně ho napadal a vyhrožoval mu. Beran měl Kabzanovi dokonce říct, že mu můžou přinést kanystr s benzínem, aby se zapálil.

Líbal jako jeho podřízený zapisoval výslech do protokolu a nečinně násilí přihlížel. Protokol však diktoval Beran, v podstatě opačně, než Kabzan vypovídal.

Obvodní soud pro Prahu 1 uložil na podzim loňského roku Beranovi tříletý podmíněný trest, s odkladem na pět let. Líbal dostal dvouletou podmínku se zkušební dobou na jeden rok. Líbal se proti verdiktu neodvolal.

Kabzana soud s jeho nárokem na 300tisícové odškodné odkázal na civilní řízení.

Špatné vyhlášení rozsudku

Původně projednával pražský městský soud Beranovo odvolání už v lednu letošního roku. Na připomínku obhajoby, že verdikt nebyl řádně vyhlášen, reagoval odvolací senát odročením jednání, aby to mohl přezkoumat.

„Soudkyně soudu prvního stupně prohlásila 'Jsou vinni dle obžaloby'. Výrok o vině však nezazněl,” uvedl předseda odvolacího soudu Petr Braun s tím, že se tak stalo patrně z důvodu časové tísně. Což byla voda na mlýn obhajoby.

„Toto vhodně ilustruje přístup soudu prvního stupně k celé věci. Nezabýval se všemi argumenty obhajoby, neprovedl řádně důkazy a řádně nevyhlásil rozsudek. Navrhujeme, aby odvolací soud napadený rozsudek zrušil a věc vrátil k soudu prvého stupně k novému rozhodnutí,“ uvedl v pondělí Beranův obhájce Tomáš Dvořáček

Provedení důkazů se nelíbí ani Beranovi. „Být pětadvacet let trestně stíhán a nemít žádné rozhodnutí a po 25 letech si někdo usmyslí, že člověka odstřelí, s tím nemůžu souhlasit. Nesouhlasím se samotným vyšetřováním, neboť jsem neměl možnost se k tomu jakkoliv vyjádřit. Od počátku jsem nesouhlasil s důkazy, které neodpovídaly pravdě. Budu bojovat do poslední chvíle za svoji nevinu,“ prohlásil u soudu Beran.

Odvolací soud tuto situaci vyřešil zrušením napadeného verdiktu a vyhlášením nového.

Reklama

Související články

Estébáci dostali za zbití mladíka podmínky

Obvodní soud pro Prahu 1 uložil v pondělí tříletou a dvouletou podmínku pro někdejší příslušníky StB Petra Berana a Kamila Líbala, kteří podle spisu zbili při...

Výběr článků

Načítám