Hlavní obsah

Klienti H-Systemu o střechu nad hlavou nepřišli

– Praha • Aktualizováno
Právo, Josef Koukal

Šestapadesát rodin, které žaloval konkurzní správce zkrachovalé firmy H-System Josef Monsport a chtěl vyklizení jejich bytů, o střechu nad hlavou nepřijde. Zatím nepravomocně o tom ve čtvrtek rozhodl Městský soud v Praze.

Foto: Petr Horník, Právo

Poškození firmou H-Systém u soudu

Článek

Rodiny si se souhlasem předchozího správce konkurzní podstaty Karla Kudláčka před patnácti lety samy dostavěly své domy v Horoměřicích u Prahy, když stavby zůstaly po krachu firmy nedokončené.

Monsport chtěl nyní bytové domy vyklidit, rozprodat a použít k uspokojení pohledávek všech věřitelů, kterých po H-Systemu zůstaly stovky. Zažaloval proto Stavební bytové družstvo Svatopluk, které investory sdružovalo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle soudkyně Nataši Reichlové však neměla žaloba vůbec směřovat proti družstvu, které s nemovitostmi nedisponovalo. „Ovšem i kdyby žaloba směřovala vůči fyzickým osobám, které domy obývaly, nemusel by být výsledek jiný,“ upozornila soudkyně.

Soudkyni odměnili potleskem 

S dostavbou domů totiž souhlasil konkurzní správce Kudláček, věřitelský výbor a o všem byl informován insolvenční soud. Investoři tak podle Reichlové jednali v dobré víře, když očekávali, že se nemovitosti stanou jejich majetkem.

Foto: Petr Horník, Právo

Poškození a senátor Jiří Čunek

„Souhlas (s dostavbou – pozn. red.) dostali i proto, aby nedošlo k nenapravitelným škodám na nemovitostech. Ty by v dané fázi rozestavěnosti nepřežily zimu a dnes by se nebylo o co soudit,“ podotkla soudkyně.

Zhruba dvacítka klientů H-Systemu, kteří si přišli verdikt vyslechnout přímo do soudní síně, odměnila soudkyni po vynesení rozsudku potleskem.

„Jsem strašně rád, že soud takto rozhodl, protože těch šedesát rodin bylo po dlouhých čtrnáct let šikovným právníkem, který dělal konkurzního správce, vlastně terorizováno,“ přivítal výsledek jeden z přítomných klientů Martin Junek.

Právní zástupkyně žalobce Monsporta Jana Mrázová si ponechala lhůtu pro případné odvolání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám