Hlavní obsah

Vora v zakoně Soghojana hledaného Českem zatkla arménská policie

– Jerevan/Praha
Právo, Michael Švec, Radim Vaculík

Někdejšího šéfa ruskojazyčných mafií v Česku, Arména Andranika Soghojana, který nenastoupil v ČR výjimečný trest 22 let vězení za objednání vraždy svého krajana, zadržela ve čtvrtek podle arménských médií tamní policie v Jerevanu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andranik Soghojan (v černých brýlých) u českého soudu

Článek

Je ale otázkou, jestli se i tak někdy dostane do českého vězení, protože Arménie své občany do cizích zemí nevydává, což ve čtvrtek Právu potvrdil Jiří Hovorka z tiskového odboru ministerstva spravedlnosti. Doplnil, že Česko navíc nemá s touto zemí ani uzavřenou smlouvu o vydávání odsouzených či hledaných osob.

Podle zdrojů serveru News.am hodlají navíc arménské úřady Česku navrhnout, aby byl Sogojan souzen ve své vlasti a aby si tam také odpykal trest. Týž zdroj webu řekl, že Sogojan byl v Arménii nedávno zadržen už jednou. Byl ale údajně opět propuštěn kvůli tomu, že chyběly potřebné dokumenty z ČR. V tomto případě už Arménie potřebnými doklady disponuje, dodal zdroj.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V Česku o tom nevědí

Soghojan, označovaný za tzv. vora v zakoně, tedy nejvyšší autoritu mezi ruskojazyčnými gangy, skončil v poutech přímo na ulici Chorenaci v centru arménské metropole, uvedla podle médií arménská policie. Ta přitom dávají jeho zadržení do souvislosti se zatykačem, který na něj v říjnu vydal pražský městský soud poté, co Soghojan 1. září nenastoupil do vězení.

Jenže i tady nastává problém. Soud totiž vydal evropský zatýkací rozkaz, který se ale na Arménii rovněž nevztahuje, protože není členem EU.

Není proto jasné, na základě čeho arménská policie Soghojana, který do vlasti údajně přiletěl teprve nedávno, zadržela.

Tamní média nicméně v souvislosti s jeho zadržením připomínala právě rozsudek pražského městského soudu za vraždu a vydírání a mylně uváděla, že na něj byl vydán mezinárodní zatykač.

„Náš soud už připravuje vydání i toho mezinárodního zatykače,“ řekla k tomu ve čtvrtek Právu mluvčí městského soudu Markéta Puci.

Stejně jako ministerstvo spravedlnosti ani pražští soudci zatím informaci o zadržení hledaného zločince neobdrželi. Totéž platí i o Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který Soghojanův případ vyšetřoval.

Najatý vrah si spletl oběti

Soghojan, v podsvětí známý pod přezdívkou Zap, si podle rozsudku v roce 2007 v Praze objednal vraždu krajana.

Najatý vrah, Ukrajinec Timur Treťjakov, si ale svůj cíl spletl a omylem zaútočil na dva jiné lidi. Nejprve na Václavském náměstí pobodal jiného muže arménské národnosti a později zavraždil řidiče společnosti Sazka, který stejně jako plánovaná oběť jel luxusním vozem značky Bentley.

Pražský městský soud Soghojana nejprve v říjnu 2010 osvobodil, a umožnil mu tak po propuštění z vazby opustit republiku.

Když loni v říjnu padl rozsudek, který Arména poslal na 22 let do vězení, muž už byl dávno v zahraničí. Stejný trest dostal i Treťjakov. Za organizování vraždy a vydírání byli k trestům v rozmezí 12 až 18 let odsouzeni i další čtyři lidé ze Soghojanova okolí, rovněž ze zemí bývalého Sovětského svazu.

vor v zakoně

Tímto titulem se označuje hlava zločineckého gangu, tzv. zloděj ze zákona. Zákonem se v tomto případě myslí speciální norma vytvořená zločinci.

Tento člověk je většinou zkušený „mafián", který řídí podsvětí. Podle „zakona“ nesmí být ženatý, mít děti, nesmí být nikde zaměstnán, žije pouze z peněz získaných zločinem. Pojem pochází z ruštiny, na území bývalého SSSR také těchto vorů v zakoně působí nejvíce.

Kromě vedení organizace má leckdy za úkol urovnávat spory mezi zločineckými gangy, případně pomáhat jejich členům a také vychovávat nástupce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám