Hlavní obsah

Ústavní soud zamítl stížnost dvou žhářů z Vítkova

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústavní soud odmítl stížnost dvojice aktérů žhářského útoku ve Vítkově Davida Vaculíka a Jaromíra Lukeše. Ti napadali nestrannost soudů a požadovali zrušení rozsudku, který označili za nepřiměřený a exemplární. Senát v čele se soudcem zpravodajem Pavlem Rychetským stížnost zamítl jako neopodstatněnou.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jaromír Lukeš při soudním přelíčení v roce 2010

Článek

Podle ÚS justice nepochybila. „Ústavní soud dále konstatoval, že napadená rozhodnutí ani jim předcházející řízení nenesou žádné známky neobjektivního přístupu,“ konstatovala mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Soudci se  zabývali rovněž otázkou, zda povolení přímého přenosu z procesu nepřesáhlo tolerovatelnou míru zásahu do soukromého života obžalovaných, a konstatovali, že nikoliv.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stran exemplárnosti trestu ÚS konstatoval, že „potřeba generální prevence“ byla pouze jedním z aspektů ovlivňujících výši trestu. „Obecné soudy dostály rovněž požadavkům individualizace trestu, když přihlédly k dosavadnímu způsobu života stěžovatelů, k nekritickému postoji, který k trestné činnosti zaujali, či k pohnutce, která je ke spáchání činu vedla,“ připomněla mluvčí s poukazem na to, že obžalované napadenou rodinu neznali a neměli s ní žádný konflikt, což soud přesvědčilo o vysoké nebezpečnosti jejich činu.

Žhářského útoku na domek romské rodiny se v roce 2009 zúčastnili čtyři pachatelé. Na dům hodili zápalné lahve. Vaculík s Lukešem byli odsouzeni k trestu 22 let, Václav Cojocaru a Ivo Müller dostali 20leté tresty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám