Hlavní obsah

Loupež století zůstane nepotrestaná, žalobce se neodvolal

Praha

Loupež století, při které lupiči v září 2002 sebrali 154 miliónů korun z vozu bezpečnostní agentury G4S, zůstane nepotrestána. Státní zástupce se neodvolal proti osvobozujícímu rozsudku u posledního z obžalovaných, dispečera Antonína Salety. Uvedla to mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Antonín Saleta u Městského soudu v Praze.

Článek

Auto, které před 12 lety převáželo hotovost z banky Citibank, přepadli na pražské Evropské třídě neznámí pachatelé převlečení za policisty. Lupiči přinutili posádku pod pohrůžkou použití střelné zbraně a výbušniny, aby vůz otevřela a přemístila se do jeho zadní části. S autem pachatelé odjeli k nádrži Jiviny, kde jejich stopa mizí.

Z účasti na loupeži žalobci dříve vinili i muže spojené s takzvaným Berdychovým gangem. Jan Zelený však spáchal sebevraždu ve vězení a Tomáš Půta byl stejně jako další obžalovaní František Hajn a Maroš Šulej zproštěn viny pro nedostatek důkazů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zaměstnanec G4S Saleta, který podle obžaloby pomohl lupičům interními informacemi z firmy, zůstával posledním obžalovaným v celé kauze. Trestní soudy odkázaly agenturu G4S i pojišťovny, které firmě zpětně uhradily většinu peněz, s nárokem na náhradu škody na občanskoprávní řízení.

Chtějí odškodné 

Předseda senátu pražského městského soudu, který rozhodoval o vině Salety, zkritizoval práci policistů. Ti muže vyslýchali už v roce 2005, aniž by ho obvinili. Saleta se poté přestěhoval na Kubu a následně do Venezuely. Policie ho potom začala stíhat jako uprchlého a teprve loni v létě jej eskortovala do České republiky.

Soud Saletu nadvakrát uznal vinným a uložil mu devět let vězení i povinnost uhradit uloupené peníze, dispečer se však pokaždé úspěšně odvolal. Napotřetí soud Saletu zprostil viny, protože proti muži, který v době po loupeži výrazně a nevysvětlitelně zbohatl, neexistoval žádný přímý důkaz.

Saleta bude žádat po státu v souvislosti se svým trestním stíháním odškodné. Odškodnění si nárokuje i jeho spoluobžalovaný Hajn, který chce dva milióny korun. Ministerstvo jeho žádost zamítlo a Hajn se následně obrátil na soud, jenž o jeho nároku zatím nerozhodl.

Reklama

Související články

Vyšetřování loupeže století spěje k fiasku

Kauza slavné loupeže 154 miliónů korun, které se kvůli rekordnímu obnosu přezdívá loupež století, se zřejmě stane noční můrou policistů. Již tři ze čtyř lidí,...

Výběr článků

Načítám