Hlavní obsah

Byl jsem v cizině, o loupeži století jsem se doslechl v hospodě, hájil se u soudu Hajn

– Praha

Před trestním senátem Městského soudu v Praze v pondělí vypovídal František Hajn, který čelí společně s Tomášem Půtou obžalobě z takzvané loupeže století. Účast na uloupení 154 miliónů korun z vozu bezpečnostní agentury G4S Hajn odmítl, výpovědi svědků jsou podle něj "snůška nesmyslů". S Půtou se prý nezná a v době trestného činu byl údajně nejspíš v zahraničí. Hajn byl původně stíhán jako uprchlý.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Tomáš Půta na archivní fotografii

Článek

Pražský městský soud mu loni nepravomocně uložil desetiletý trest a Půtovi, který byl už v minulosti odsouzen v procesu s Berdychovým gangem, souhrnný dvanáctiletý trest vězení. Policie však poté Hajna vypátrala v Dominikánské republice a eskortovala jej do české vazby. Odvolací soud následně původní verdikt zrušil a nařídil věc projednat znovu v Hajnově přítomnosti.

"Myslím, že v době loupeže jsem byl v Mexiku... O loupeži jsem se dověděl, když jsem se vrátil. Hodně se to řešilo v hospodách," vypověděl padesátiletý Hajn. Z Česka prý potom odjel proto, že se rozešel s manželkou a že chtěl už delší dobu vycestovat někam, kde je teplo a "kde se dá jezdit celý rok na motorce".

Přes Chorvatsko a Německo se dostal do Dominikánské republiky. "O tom, že jsem stíhaný, jsem se dověděl zhruba rok před svým zadržením," uvedl. S údajným komplicem Půtou se prý seznámil až dnes u soudu.

Milióny vydělal prodejem domu

Podle obžaloby Hajn v září 2002 s nejméně dvěma dalšími lidmi přepadl v přestrojení za policisty pancéřované vozidlo bezpečnostní agentury, které vyjíždělo od Citibank na jednu z nejrušnějších ulic v Praze, Evropskou třídu. Posádku auta lupiči přinutili pod pohrůžkou použití střelné zbraně a výbušniny, aby vůz otevřela a přemístila se do jeho zadní části. Pachatelé pak s autem odjeli k nádrži Jiviny, kde údajně Hajn, Půta a další lidé vzali z auta peníze, které policie už nikdy nenašla.

Hajn tvrdí, že si vydělal hodně peněz díky tomu, že celý život pracoval a chodil na brigády. Svou činnost charakterizoval jako "nákup - prodej", také prý měl autopůjčovnu nebo jezdil s taxíkem. V Dominikánské republice údajně získal několik miliónů korun prodejem domu, který sám postavil, a ze zedníka se tam vypracoval na manažera malého hotelu.

Proti Hajnovi a Půtovi svědčí mimo jiné i pachové stopy nalezené v přepadeném voze. "Tomu se musím smát," řekl dnes Hajn. "Nedokážu to vysvětlit," přidal se Půta. "Nemám k tomu co říct. Páchal jsem trestnou činnost, za kterou sedím, a zasloužím si to. Ale s tímto nemám nic společného," prohlásil. Oba muži naznačili, že proti nim lživě vypovídají věznění svědci, kteří si od spolupráce s policií slibují zmírnění trestu.

Poslední obžalovaný je ve Venezuele

Hlavní líčení s Hajnem a Půtou bude pokračovat až do středy výslechem svědků. Předseda senátu Stanislav Králík upozornil na to, že kvůli obtížím při předvolávání dalších svědků nelze ve středu očekávat vynesení rozsudku. Soudce Králík chtěl původně společně s Hajnem a Půtou soudit i třetího obžalovaného v případu, někdejšího pracovníka operačního střediska G4S Antonína Saletu.

Podle obžaloby Saleta zařídil, aby v přepadeném vozu seděl strážce, který lupičům nebude klást odpor. Saleta byl před rokem dopaden ve Venezuele, jeho vydávací řízení se však protahuje a není jasné, kdy muž dorazí do ČR. Soud proto musel jeho čin vyloučit k samostatnému projednání.

Posledního obžalovaného z "loupeže století", Maroše Šuleje, už soudy pravomocně zprostily obžaloby. Šulej byl v minulosti stejně jako Půta odsouzen jako člen Berdychova gangu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám