Hlavní obsah

Člena Švábova gangu chce žalobce chránit před pomstou

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zástupce chce podle zjištění Práva ochránit člena tzv. Švábova gangu, který pomohl rozkrýt závažné zločiny této skupiny vyděračů, únosců a ve dvou případech i vrahů bohatých českých podnikatelů. Oním obžalovaným, který po svém loňském březnovém zatčení začal spolupracovat s detektivy protimafiánského útvaru, je Daniel Dimitrov.

Foto: Petr Horník, Právo

Soudní proces s členy gangeu Michaela Švába. Na snímku Daniel Dimitrov

Článek

Žalobce Vladimír Mužík pomocí jeho výpovědi usvědčil u pražského městského soudu letos v červenci ostatní členy gangu včetně jeho šéfa Michaela Švába, který se svým nejbližším komplicem Liborem Skopalíkem dostal doživotí.

Proto pro Dimitrova navrhl kromě nižšího trestu proti původně rovněž hrozícímu doživotí také tzv. statut spolupracujícího obviněného.

Ale zatímco soudce Tomáš Durdík a jeho senát požadavku Mužíka na uložení 20 let pro Dimitrova vyhověl, jako spolupracujícího obviněného jej označit odmítl.

Jenže to by v případě pravomocného potvrzení trestu mohlo mít pro dotyčného nedozírné následky.

Mezi spoluvězni mu nebude „zrovna dvakrát dobře”

Pozbyl by totiž výsad v podobě ochranných bezpečnostních opatření před ostatními vězni, které spolupracující obvinění mají, a stal by se jen „běžným“ odsouzeným.

„Obávám se, že až se Dimitrov dostane volně mezi spoluvězně, že mu nebude zrovna dvakrát dobře,“ upozornil už krátce po rozsudku Dimitrovův obhájce Tomáš Zejda s poukazem, že ostatní odsouzení berou takového člověka jako práskače a k podobným lidem se nechovají zrovna přátelsky. Obzvlášť po zjištění, že Dimitrov býval policistou.

Neobvyklé odvolání žalobce ve prospěch obviněného

Pravděpodobně právě proto žalobce přistoupil k nepříliš často viděnému kroku a podle informací Práva se proti rozsudku Durdíka a spol. odvolal ve prospěch Dimitrova.

„Odvolání bylo (žalobcem) podáno u všech kromě Švába, ale zatímco u ostatních v neprospěch kvůli výši trestu, v případě Dimitrova ve prospěch obviněného,“ řekla v pátek Právu mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Vzhledem k tomu, že žalobce navrhoval trest, který následně soud Dimitrovovi uložil, obžalovaný s ním souhlasil a sám odvolání nepodal, je zjevné, že se odvolání týká jediné věci, v níž Mužík u soudu neuspěl – neuznání institutu spolupracujícího obviněného pro Dimitrova.

„Pokud státní zástupce k tomuto kroku přistoupil, samozřejmě to vítáme, a to i vzhledem k zajištění bezpečnosti mého klienta,“ uvedl Dimitrovův obhájce Zejda. Soudce Durdík to nekomentoval s tím, že odvolání nemá v ruce.

Co se týká ostatních šesti obžalovaných, v případu Švába žalobce neměl důvod se odvolávat, protože Šváb dostal nejvyšší možný trest – doživotí s poukazem, že o podmínečné propuštění může požádat nejdříve za třicet let, plus propadnutí majetku.

Skopalík má sice také doživotí, ale mohl by požádat o propuštění už po dvaceti letech, žalobce tedy nejspíš pro něj požaduje totéž co pro Švába.

Dvojnásobný vrah dostal 30 let

Nejvíce rozladěný byl Mužík u trestu pro Petra Klementa, který podle verdiktu zavraždil dva z unesených podnikatelů. Jednoho v listopadu 2012 dusil fólií a poté ubil kamenem, druhého loni v březnu zastřelil.

Durdíkův senát mu vyměřil 30 let, tedy nikoli žalobcem požadované doživotí. I další členové gangu dostali méně, než Mužík chtěl, a to od 9 do 10 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám