Hlavní obsah

Suverénní podvodník s obří jizvou v Praze nabízí opravu televizí, se zálohou mizí

Novinky, mik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze řádí podvodník, který se vydává za opraváře televizí. Jeho scénář je vždy stejný. Vytipuje si seniora a zeptá se jej, zdali nemá problém se signálem. Pokud ano, tak mu nabídne opravu, za kterou si vezme zálohu. Slíbenou práci nevykoná a nikdy se už neukáže. O případu v pondělí informoval mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

BEZ KOMENTÁŘE: Podvodník vydávající se za opraváře televizíVideo: Policie ČR

 
Článek

„V případě, že mají problém, vetře se k nim do bytu a po chvilce předstírání opravy televizoru konstatuje jeho poruchu. Následně nabídne buď jeho výměnu, nebo výměnu karty, která signál zlepší. Pak od důvěřivého seniora vybere zálohu v podobě finanční hotovosti, odejde a už se nevrátí,“ sdělil Daněk.

Podvodník se ve všech případech choval suverénně a snažil se vzbudit u poškozených falešnou důvěru. Při jedné situaci zdravil náhodné osoby a choval se, jako by byly jeho známými.

„Jednou dokonce potkali na ulici při cestě do bytu seniorky paní na invalidním vozíku, která byla shodou okolností sousedkou oběti. Tu muž pozdravil a políbil na tvář, aby v poškozené vzbudil pocit důvěry,“ uvedl Daněk.

Může mít na svědomí mnohem více podvodů 

Policisté vědí o třech podvodných případech, při kterých okradl tři seniory ve věku 78, 83 a 94 let. Oklamaným lidem způsobil škodu v hodnotě 40 tisíc korun. Policie po pachateli pátrá od začátku dubna a snaží se zjistit jeho totožnost. Při jednom z případů jej u bankomatu totiž zachytily bezpečnostní kamery. Stalo se tak ve chvíli, kdy mu okradený senior vybíral peněžní hotovost.

„Muž je snědší pleti, mohutné až tlusté postavy, vysoký přibližně 190 centimetrů, kulatého obličeje, na přední polovině hlavy měl pleš a na temeni přibližně 2 centimetry dlouhé vlasy tmavší barvy. Muž měl chrup bez zubů, pouze ve spodní čelisti měl jeden zub rostoucí z dolní čelisti. Jako zvláštní znamení je asi dvaceticentimetrová jizva na břiše. Hovořil plynule česky bez přízvuku a bez vady řeči,“ sdělil Daněk. Velkou jizvu ukázal jedné ze svých obětí s tím, že prodělal závažnou operaci. Podle mluvčího se tak pokusil získat její důvěru.

Policie se domnívá, že má muž na svědomí mnohem více podobných zločinů. Okradení však neinformovali policii. V případě jakýchkoliv nových informací kontaktujte policii na bezplatné lince 158.

Reklama

Výběr článků

Načítám