Hlavní obsah

Vymysleli fiktivní obchody, sehnali bílé koně a stát obrali o 153 miliónů

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Protikorupční policie ukončila vyšetřování případu tří mužů, kteří měli podle ní připravit stát na daních o 153 miliónů korun. Společnosti založené na tzv. bílých koních vykazovaly obraty přes fiktivní obchody v desítkách miliónů korun, přestože neměly žádné zázemí ani zaměstnance.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Páchání trestné činnosti se dopouštěla trojice mužů z Prahy v letech 2007–2010. Dva muži byli obviněni z trestného činu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby.

„Měli skrytě ovládat několik obchodních společností, v nichž jako statutární orgány působily osoby fungující na principu tzv. bílých koní. Tyto společnosti nedisponovaly žádnými zaměstnanci, kancelářemi či jiným obvyklým vybavením,“ sdělil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Podle něj transakce probíhaly se společnostmi obviněných mužů, nicméně se mělo jednat o zcela fiktivní obchody, většinou stavební práce a reklamní služby, které měly sloužit pouze ke krácení daní, konkrétně daně z přidané hodnoty a daně z příjmu právnických osob.

Hledali další bílé koně 

Třetí muž byl obviněn z pomoci ke zvláště závažnému zločinu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby, protože měl založit účty, na které pak bílí koně posílali peníze. Ty následně vybíral a předával dalšímu obviněnému. Policie mu klade za vinu také shánění dalších bílých koní, pro které zakládal účty s internetovým bankovnictvím. Bezpečnostní klíč a heslo k bankovnictví pak předal jinému obviněnému.

„Bankovní operace mezi právnickými osobami tak měly být prováděny výlučně obviněnými osobami, nikoli jednateli společností,“ doplnil Ibehej.

Podvodníkům hrozí až deset let za mřížemi, spis byl již předán Městskému státnímu zastupitelství v Praze. Vyšetřování mužů probíhá na svobodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám