Hlavní obsah

Soud poslal mladou ženu za vraždu dvou novorozenců na 20 let do vězení

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Následujících dvacet let by měla strávit ve věznici se zvýšenou ostrahou jednadvacetiletá Lucie K. z Havlíčkobrodska. Krajský soud v Hradci Králové ji v úterý uznal vinnou z vražd, kterých se měla dopustit počátkem roku 2012 a 2013 na svých novorozených dcerách. Svá těhotenství mladá žena tajila, rodila sama a děti nechala bez jakéhokoli ošetření krátce po narození zemřít.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Jednadvacetiletá žena, která v letech 2012 a 2013 na Vysočině zavraždila své dvě novorozené děti, stráví ve vězení 20 let.

Článek

Jak naznačil soudce Jiří Vacek, byly zde formální podmínky pro uložení výjimečného trestu, kterým může být až doživotí. „Polehčující okolnosti však byly natolik výrazné, že jsme se rozhodli uložit trest v základní výměře. S ohledem na vysokou společenskou škodlivost jednání obžalované ale na jeho horní hranici,“ řekl soudce Vacek.

Mezi polehčujícími okolnostmi jmenoval jak věk obžalované, který se v době spáchání vražd blížil věku mladistvé, tak skutečnost, že zejména u prvního dítěte by bez jejího přiznání policie případ neobjasnila.

Kdyby se mohl vrátit čas, což samozřejmě nejde, určitě bych se zachovala jinak. Trest si zasloužím, budu si své jednání navždy vyčítat.
Lucie K.

Vina obžalované je však podle soudu nepopiratelná. „V obou případech se na porod nijak nepřipravovala, těhotenství zapírala, jejím úmyslem bylo dítěte se zbavit. Soud neuvěřil ani tvrzení, že uvažovala o uložení dítěte do babyboxu. Mohla ho odložit i kdekoliv jinde, legálním způsobem. Ale prošlo jí to jednou, nedala si říct a je nepochopitelné, že si po takto hrůzné události nepořídila antikoncepci a po dalším otěhotnění se zachovala naprosto stejným způsobem,“ pokračoval předseda senátu Vacek.

„Nedokážu si ani představit, kdyby se na tuto trestnou činnost nepřišlo, jak by dál pokračoval intimní život obžalované. Na to radši dál nemyslet,“ dodal soudce.

Během svého posledního slova, před vynesením rozsudku, Lucie K. prohlásila, že by v budoucnu děti chtěla, že je měla ráda. „Kdyby se mohl vrátit čas, což samozřejmě nejde, určitě bych se zachovala jinak. Nebyla bych na všechno tak sama, jak jsem si myslela. Trest si zasloužím, budu si své jednání navždy vyčítat,“ uvedla mladá žena.

Tvrdá, necitlivá, sebestředná osoba

Podle psychologických a psychiatrických znaleckých výpovědí, které v úterý během hlavního líčení zazněly, je její resocializace možná, ale pouze za určitých okolností, jako je pomoc rodiny a dohled odborníka. Znalkyně ji popsaly jako osobu sebestřednou, tvrdou, necitlivou, se sklonem k bájné lhavosti, které nezáleželo na tom, jak její dítě dopadne, neboť preferuje vlastní zájmy.

„Netrpí žádnou duševní poruchou a nejednala ve stavu, který je kvalifikován jako rozrušení vyvolané porodem,“ uvedla například psychiatrička Marta Holanová.

Verdikt krajského soudu není dosud pravomocný, neboť obžalovaná i státní zástupkyně si ponechaly lhůtu případné podání odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám