Hlavní obsah

Letečtí záchranáři na severu Moravy a ve Slezsku měli perný víkend

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke čtyřem těžce zraněným museli v průběhu soboty a neděle vzlétnout moravskoslezští letečtí záchranáři. Ve dvou případech nedokázali poraněným pomoci, zbylé dva přepravili na specializované pracoviště.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Tragicky skončil v sobotu odpoledne pád devětašedesátileté ženy v Orlové z šestého patra obytného domu. „Ještě před příjezdem lékaře zahájili nepřímou srdeční masáž u zraněné ženy hasiči. Zasahující lékař následně shledal u ženy zranění neslučitelná se životem a konstatoval její smrt,“ uvedl mluvčí moravskoslezských záchranářů Ladislav Lang.

Smrtí, tentokrát pětadvacetiletého mladíka, skončilo také v neděli krátce po poledni převrhnutí loďky na jezu v Dolní Lutyni-Věřňovicích na Karvinsku. „Nepřímou srdeční masáž zahájili svědci, po příletu v oživovacích pokusech pokračovali letečtí záchranáři ve spolupráci s pozemní posádkou z Karviné,“ informoval mluvčí s tím, že ani tři čtvrtě hodiny dlouhá resuscitace nevedla u pacienta k obnovení srdeční činnosti.

Šestaosmdesátiletý muž spadl ze stromu

Už v sobotu před 14. hodinou museli záchranáři z ostravského stanoviště až do Velkých Karlovic na Zlínsku, kde při jízdě na horském kole mimo zpevněné cesty spadla a poranila se šestadvacetiletá žena. „Se záchranáři komunikovala, stěžovala si na bolest v zádech. S podezřením na poranění páteře byla transportována do Fakultní nemocnice Ostrava,“ popsal Lang.

A na urgentním příjmu fakultní nemocnice skončil také šestaosmdesátiletý muž, který v neděli krátce před 11. Hodinou spadl na Rýmařovsku ze stromu, z výšky asi čtyř metrů. „Pacient byl v době příjezdu posádek při vědomí. Záchranáři ho uložili do vakuové matrace a krční páteř zajistili pomocí krčního límce. Lékař u muže vyslovil podezření na poranění páteře a nevyloučil ani poranění hlavy a mozku,“ objasnil Lang.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám