Hlavní obsah

Dvojici hrozí za zastrašování sousedů desetileté vězení

Právo, zaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Až deset let vězení za pokus o těžké ublížení na zdraví mohou dostat dva Romové, kteří letos v březnu zastrašovali své sousedy ve Strýčkovicích na Domažlicku. Incident v obci vystupňoval napětí mezi romskou rodinou a dalšími obyvateli. Případem se v pondělí začal zabývat Krajský soud v Plzni.

BEZ KOMENTÁŘE: Radek a David Matušovi u plzeňského souduVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

Obvinění David a Radek Matušovi (20, 34) se podle obžaloby pokusili zastrašit souseda, který měl o týden později svědčit u soudu v jiném případu. Do oken jeho domu házeli kameny a dlažební kostky, mladší z útočníků měl navíc u sebe nůž.

„Prohlašovali, že ho zabijí, useknou mu hlavu a vyřežou mu na ni pí...,“ citoval státní zástupce výhrůžky směřované na jednoho z poškozených, který se s majitelem domu schovával v garáži.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Útok měl probíhat ve dvou vlnách. Nejdříve majitel domu zjistil, že mu obvinění u obydlí rozbili okna, což slyšel, když byl na návštěvě u souseda. „Zavolali jsme policii, hlídka přijela, něco si nafotila a odjela k Matušovým. Pak se útok rozběhl znova,“ sdělil poškozený s tím, že kameny a dlažba lítaly přímo na něho.

Po chvíli se schoval v dílně, odkud vystřelil vzduchovkou. „Nůž tam neměli jen tak, určitě ho chtěli použít, víc to nechci domýšlet,“ pronesl dále u soudu.

Poškozenému se omluvili

Obvinění u soudu popřeli, že někomu vyhrožovali zabitím. Výhrůžky měl údajně křičet další člen romské rodiny, který se oba známé snažil uklidnit. „Sám jsem si šel koupit pití k jedné ženské a byl jsem zasažen vzduchovkou,“ popsal začátek celého incidentu Radek Matuš.

Po příchodu domů se pak rozhodl, že se k sousedovu domu vrátí. Následovat měla další střelba vzduchovkou, na kterou Matuš odpověděl házením kamenů. „Kdyby po mně nestřílel, tak by to nedopadlo tak, jak to dopadlo,“ řekl Radek Matuš.

Foto: Jan Švábek, Právo

Obvinění Radek a David Matušovi u krajského soudu v Plzni

David Matuš v pondělí u soudu vypovídal jinak než dříve. „Po nikom jsem nemířil, házel jsem malou silou, chtěl jsem jen rozbít okna,“ uvedl. Předtím prý vypovídal jinak kvůli nátlaku policistů. Oba obvinění se poškozenému v pondělí u soudu omluvili.

„Něco se zvrtlo”

Ve Strýčkovicích žije romská rodina léta. Soužití podle místních zpočátku nepůsobilo žádné problémy. „Loni v září se to v nich nějak zvrtlo. Pár jich přibylo, někteří se vrátili z výkonu trestu a začali dělat brajgl. Vytvořili tady jakousi diskriminaci naruby, chodí opilí po vsi a vykřikují, že jsme bílé svině, že nás rozsekají sekerou a vypálí domy,“ sdělil před časem Právu asi sedmdesátiletý muž.

Domažlický soud už v dubnu poslal na dva roky do vězení Ladislava Matuše a na deset měsíců jeho synovce Davida, kteří v loni ve Strýčkovicích napadli místního občana. Radek Matuš byl v minulosti soudně trestán za ublížení na zdraví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám