Hlavní obsah

Celníci v hospodě našli vycpaného medvěda, hostinskému hrozí pokuta 1,5 miliónu

– Pardubice
Právo, Zdeněk Seiner

Při rutinní kontrole kolků na lahvích alkoholu zaskočili pardubičtí celníci jednoho z místních hostinských. Zaujal je vycpaný medvěd, který je součástí dekorace provozovny. Jenže exponát tohoto druhu medvěda je chráněný mezinárodní úmluvou.

Foto: Celní správa

Majitel celníkům nedoložil, že vycpaninu medvěda baribala nezískal od pytláků nebo překupníků.

Článek

„Našli vycpaného medvěda, u něhož pojali podezření, že by mohl být chráněný mezinárodní úmluvou CITES,“ řekl Právu mluvčí pardubického celního úřadu Václav Kánský.

„Celnická hlídka proto ke kontrole přizvala pracovníky České inspekce životního prostředí. Ti ohledali exponát a konstatovali, že se jedná o medvěda baribala. Ten je chráněný mezinárodní Úmluvou o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin,“ dodal mluvčí.

Majitel medvěda nedokázal celníkům předložit doklady potvrzující, že vycpaninu chráněné šelmy nezískal od pytláků nebo překupníků. Od zatím neznámého prodejce vycpaninu medvěda koupil možná za pár stovek nebo dokonce jen za pár piv, ale pokuta, kterou zřejmě bude muset zaplatit, bude podstatně vyšší.

Hostinští jsou v šoku 

„Celní správa předala případ inspekci životního prostředí k dalšímu šetření. Pokud majitel vycpaného medvěda nesplní zákonem stanovené podmínky, hrozí mu pokuta až milión a půl,“ varuje mluvčí celníků. A to navzdory tomu, že severoameričtí ochránci přírody baribala v jeho domovině za ohrožený druh nepovažují.

Podle celníků si podnikatelé ve snaze zatraktivnit svou provozovnu občas neuvědomují, že porušují zákon a hrozí jim na české poměry astronomické pokuty. Z médií lidé znají případy pašování živých zvířat, papoušky a želvami počínaje, hady a brouky konče, ale nenapadne je, že by mohli mít problémy kvůli vycpaným zvířatům nebo schránkám mrtvých živočichů. Miliónová sankce momentálně hrozí podle Kánského na Pardubicku i lidem, u nichž byly zadrženy mořské korály nebo lastura zévy obrovské.

Mluvčí celníků striktně odmítl prozradit, ve které restauraci celníci vycpaninu medvěda objevili, ale další hostinští a kavárníci, informovaní o tomto případu Právem, byli šokováni.

„Mám tady vycpaného jezevce, kterého vyhodili ze školního kabinetu na skládku. Třeba je taky chráněný. V Tyrolsku má každá hospoda vycpané sviště a kamzíky, tady si nemůžeme dovolit asi ani potkana,“ kroutí v údivu hlavou vinárník Petr Nemele.

Reklama

Výběr článků

Načítám