Hlavní obsah

Po spolužákovi hodil nůž a trefil ho do zad, bude ho hlídat probační úředník

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod kontrolou probačního úředníka bude 14letý chlapec z Nezvěstic na Plzeňsku, který loni v říjnu hodil po spolužákovi vystřelovací nůž a zranil ho. Rozhodl o tom Okresní soud Plzeň-jih. Mladík není trestně odpovědný, ale soud rozhodl o výchovném opatření, které nahrazuje postih u nezletilých v případě, že jejich jednání je trestné.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nezletilý se doznal v plném rozsahu a po provedeném dokazování soud dospěl k závěru, že jeho jednání vykazovalo všechny zákonné znaky činu jinak trestného. V souladu s návrhem státního zástupce bylo uloženo opatření, a to dohled probačního úředníka,“ řekla v úterý Právu mluvčí soudu Lenka Kužvartová. Verdikt je už pravomocný.

Incident se stal během volné hodiny nedaleko od školy. Mladík použil nůž s deseticentimetrovou čepelí poté, co mu spolužák z legrace hodil do vlasů kus rohlíku. „Začal nadávat, pak sáhl do kapsy a po Jardovi, který se už dal na útěk, něco hodil. Jarda se najednou prohnul jako luk a pod lopatkou mu trčela rukojeť nože,“ popsal Právu svědek události.

Nešťastná událost

Napadený chlapec si podle něho sundal bundu a vyhrnul triko. „Měl asi dva centimetry hlubokou ránu, která krvácela. Brečel, celý se třásl. Měl jsem strach, aby se nesložil. Díra po noži v zádech byla dost hluboká, jakmile se Jarda pohnul, tekla z ní krev,“ pokračoval svědek. Zraněného kamaráda doprovodil do školy a jeden z učitelů ho autem odvezl do nemocnice.

Ředitel školy Zdeněk Šafařík tehdy uvedl, že to byla nešťastná záležitost, která se ale stala mimo školu, kde učitelé nejsou za děti zodpovědní. Podle něho útočník dosud žádné vážné problémy s chováním neměl. „Naopak, není to žádný agresivní kluk, a co se týče prospěchu, ve své třídě patří k těm lepším,“ dodal šéf školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám