Hlavní obsah

Soud zamítl odvolání skautských vedoucích, kteří zneužili 39 dětí. Sedět budou deset let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Deset let zůstanou ve vězení dva mladíci, kteří pět let zneužívali děti ze svého skautského oddílu. Své svěřence znásilňovali a sexuálně vydírali. V jedné z nejrozsáhlejších kauz zneužívání dětí v ČR zamítl pražský vrchní soud jejich odvolání vůči listopadovému rozsudku Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Předseda odvolacího soudu Karel Vrzáň hned na začátku – na základě žádosti obhájců obžalovaných – vyloučil z jednání veřejnost kvůli ochraně poškozených.

Jeden se odvolal vůči výši trestu, domníval se, že Krajský soud v Ústí nad Labem nevzal v potaz polehčující okolnosti. Ke všemu se totiž přiznal a ulehčil tak vyšetřování. Druhý naopak vinu odmítá a odvolal se proti všem výrokům rozhodnutí.

Předseda senátu odůvodnil rozhodnutí tím, že se v jejich případě jednalo o propracovaný způsob, jak se k dětem dostat, s prvky profesionality. „Věděli, že poškození jsou heterosexuálního zaměření. Proto na tom facebookovém profilu vystupovali jako dívky a ženy,“ řekl Vrzáň. Zároveň zpochybnil jejich sníženou příčetnost, na kterou se odvolávala obhajoba, právě vzhledem k profesionalitě, s jakou jednali.

Obhajoba se snažila soud přesvědčit i tím, že obžalovaní měli projevit lítost, což soud zavrhl. „Jeden z obžalovaných odmítá zaplatit odškodné poškozeným, což nám nepřijde zrovna jako známka projevené lítosti,“ podotkl Vrzáň.

Podle Vrchního soudu je rozsudek k odsouzeným velice shovívavý. Někteří poškození se kvůli silné psychické újmě ani nemohli dostavit k hlavnímu líčení.

„Já se domnívám, že tresty jsou přiměřené, tak jak byly uloženy Krajským soudem,“ okomentovala státní zástupkyně rozhodnutí soudu.

Děti vydírali na Facebooku a zneužívali přímo v klubovně

Bývalí skautští vedoucí z oddílu Ústecká dvojka děti zneužívali od roku 2007. Svěřené děti zneužívali pohlavně, znásilňovali a sexuálně vydírali zhruba pět let.  Celkem ublížili 39 dětem, třem dívkám a 36 chlapcům.

Dvojice měla dvě varianty, jak mladé skauty zneužít. Jednak si pachatelé založili falešný dívčí profil na Facebooku a vybranému dvanáctiletému chlapci z oddílu poslali erotické fotky, za to po něm vyžadovali jeho fotky. Kluk jim naletěl a fotografie jim poslal. To mělo za následek další žádosti, a to nejen o další fotky, ale i o jeho erotická videa s homosexuální tematikou. Vyhrožovali mu, že pokud jim to nepošle, rozšíří na Facebooku fotky, které jim už poslal.

Ve skautském oddíle pak tomuto chlapci tvrdili, že je stejná „dívka“ také vydírá. Navrhli tedy hochovi, že mu pomohou video natočit, aby se dívky zbavil. Chlapec jim věřil a video s nimi natočil. Vše vyšlo najevo, když rodiče hocha našli v jeho telefonu esemesky od obou oddílových vedoucí.

V druhém případě už takovou kreativitu neprojevili. Prostě zvali svěřené děti do klubovny pod záminkou akce Společné přespání. Během této „akce“ děti osahávali a opakovali jim jednu ze skautských zásad, tedy mlčení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám