Hlavní obsah

Jednou ze Švábových obětí mohl být i miliardář Vítek

Právo, Radim Vaculík

Když se před několika dny obžalovaný recidivista Michael Šváb u hlavního líčení přiznal, že kromě únosů a vydírání několika podnikatelů, kvůli kterým stojí před soudem, plánoval ještě další tři akce, nevěděl o tom do té chvíle nikdo, a to včetně policie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podnikatel Radovan Vítek

Článek

Šváb tehdy uvedl, že se chystal unést dva miliardáře a jednoho milionáře, o kterém se rozhovořil víc, takže bylo jasné, že jde o Čecha žijícího a podnikajícího nyní na jihu Afriky, kde pořádá luxusní turistické akce pro zájemce včetně legálního střílení zvířat.

Právu se ale nyní podařilo zjistit, že jedním ze zmiňovaných miliardářů, na které si dělal údajný šéf Švábova gangu zálusk, byl nejspíš realitní magnát Radovan Vítek (43).

Podle zjištění Práva si prý Šváb zakroužkoval Vítkovo jméno v jednom dokumentu, který policie objevila. Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta se k tomuto podezření nechtěl na dotaz Práva vyjadřovat.

Byl obchodním partnerem Švábova kamaráda

„Četl jsem si to, že (Šváb) líčil na další tři lidi, a říkal jsem si: doufám, že ne na mě. Ale taky si myslím, že jo,“ řekl tento týden Právu do telefonu ze zahraniční dovolené Vítek.

Ten přitom přišel nepřímo do styku se Švábem už před třinácti lety, a jak sám nevyloučil, zřejmě se s pozdějším šéfem gangu v minulosti osobně i potkal, ale nepamatuje si na něj.

Vítek byl v roce 2001 obchodním partnerem Švábova tehdejšího kamaráda, kterého si nyní obžalovaný muž vybral zřejmě jako svou vůbec první oběť únosu a vydírání.

„Právě proto, že znám toho, co ho (Šváb) unesl tehdy, jsem si říkal, že když zná jeho, tak logicky by mohl i mě. Mihlo se mi to hlavou, ale radši jsem to zapudil,“ podotkl Vítek.

Měl shořet v autě

Právo děsivý zážitek jeho někdejšího obchodního partnera podrobně popsalo před několika týdny. Únos tehdy nakonec skončil propuštěním podnikatele, ale o rok později i překvapivým zastavením Švábova stíhání pro neúčelnost kvůli jinému vysokému trestu, který si začal obviněný odpykávat (6,5 roku za zpronevěru).

Redakce tehdy úmyslně neuvedla Vítkovo jméno, ale při nynějším telefonickém rozhovoru se on sám k dávnému případu rozpovídal.

Šváb totiž při únosu a vydírání svého tehdejšího kamaráda a zároveň také pražského developera použil smyšlenou legendu týkající se právě Vítka. Po uneseném chtěl osudné listopadové noci roku 2001 pět miliónů korun, a aby developer pochopil vážnost situace, přišel prý Šváb s drsnými argumenty.

„Uvedl, že můj obchodní partner je mrtvý, že právě teď shořel v autě a že zítra to bude v novinách. Když mu prý ale dám peníze na švýcarský účet, který mi napsal, tak to jde ještě zastavit,“ podotkl i po třinácti letech rozechvělým hlasem muž, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Musel se stáhnout z developerského byznysu

Oním obchodním partnerem nebyl nikdo jiný než Radovan Vítek. Tomu se tehdy samozřejmě nic nestalo, Šváb si jeho údajnou smrt vymyslel, což zjistil unesený developer jen krátce po propuštění, kdy ho Šváb se dvěma maskovanými komplici nechal na kraji Prahy.

Podnikatel krátce nato zvedl telefon a zavolal Vítkovi, aby zjistil, zda je v pořádku. Ten za ním následně dorazil osobně i do nemocnice. Právě jemu pak unesený muž prodal svůj podíl ve firmě a na více než deset let se stáhl z developerského byznysu, což prý byla i jedna ze Švábových podmínek při únosu.

„Ano, měli jsme spolu asi před deseti lety společnou firmu. Volal mi tehdy někdy v noci, že ho někdo unesl a nakonec propustil, a říkal mi i tu historku, že unesli i mě a zapálili auto,“ uvedl Vítek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám