Hlavní obsah

Řidič trolejbusu přejel ženu na přechodu, dostal podmínku

Právo, ČTK, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Městský soud v Brně v úterý potrestal řidiče trolejbusu Jiřího Střebešovského tříletou podmínkou a jednoročním zákazem řízení. Muž vloni v květnu srazil na křižovatce ulic Cejl a Koliště v Brně chodkyni, která přecházela po přechodu na zelenou. Žena zraněním ještě týž den podlehla.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muži hrozilo za usmrcení z nedbalosti až šestileté vězení. „Soud zvolil mírnější trest. Obžalovaný neměl žádnou přitěžující okolnost. Je bezúhonný a dosud byl ukázněným řidičem. Celý případ je vybočením z jeho řádného způsobu života,“ vysvětlil soudce Martin Vrbík podmíněný trest.

Řidič při složitém odbočovacím manévru zachytil pravým bokem vozidla osmašedesátiletou ženu, strhl ji pod trolejbus a ještě ji několik metrů vláčel. Žena svým zraněním i přes rychlý zásah záchranářů podlehla. Řidič se hájil tím, že i on vjel do křižovatky na zelenou a chodkyně mohla podle něj nehodě zabránit.

„Řidič nesmí ohrozit ani omezit chodce, který přechází na zelenou po přechodu nebo se k tomu chystá. Kdybychom připustili, že chodkyně chybovala, vyvraceli bychom toto tvrzení,“ prohlásil při odůvodnění verdiktu Vrbík.

Řidič se měl soustředit více na řízení a nepodceňovat složitost odbočovacího manévru. U soudu také zaznělo, že křižovatka je velmi špatně řešená a nebezpečná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám