Hlavní obsah

Boj s korupcí je nesmysl, trefí nás to a smete, prohlásil Rath na nahrávce

– Praha • Aktualizováno
Právo, Josef Koukal

Krajský soud v Praze ve středu dopoledne v kauze Rath dokončil poslech policejních odposlechů z bytu Kateřiny Pancové. Drtivou většinu z více než hodinového záznamu tvořily Rathovy úvahy o politice, evropské hospodářské krizi a programu pro období po volbách.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Petr Kott, Kateřina Pancová a David Rath

Článek

Rath tam Petru Kottovi například obsáhle popisuje svůj plán na vyšší zdanění monopolních podniků, jmenuje například ČEZ, Transgas, Veolii, Telecom, RWE nebo Czech Coal.

„Ty směřuješ k tomu, všechno zestátnit,“ vytýká mu Kott. „Ne všechno. Já jsem pro stát i pro volný trh,“ brání se Rath s tím, že část zisku by těmto firmám ponechal.

V každý době musíš mít nějakýho nepřítele, aby tomu všichni tleskali. Tady to jsou ti nejbohatší
Rath na nahrávce

Jak sám Rath ve vyjádření k nahrávce podotkl, většina jejího obsahu nijak nesouvisí s korupcí při zadávání veřejných zakázek ve středních Čechách, tedy meritem věci, již řeší soud. Pouze ve zcela nesrozumitelné úvodní části odposlechu, z níž neexistuje ani kompletní přepis, se objevují slova jako „investice“. Podle Ratha si však pouze od Pancové bral podklady pro jednání rady kraje.

Odposlechy z telefonu 

Při nezávazném rozhovoru s Kottem o politice dává Rath najevo, že osobně nebere příliš vážně svůj proklamovaný boj s korupcí. „Boj s korupcí je nesmysl, protože to nás trefí a spláchne nás to,“ říká například.

„Musíme dát lidem naději, trochu přidat na dávkách... ty peníze, buď se zadlužíš, nebo je někomu sebereš,“ rozebírá dále.

„V každý době musíš mít nějakýho nepřítele, aby tomu všichni tleskali. Tady to jsou ti nejbohatší, ČEZ, Transgaz, Telecom..,“ říká dále na nahrávce. Rath si také pochvaluje, že na rozdíl od politiků ODS nemusí poslouchat instrukce kmotrů z pozadí.

„Takovouhle hrůzu my tady nemáme, aby nám nějakej číšník chodil říkat, co budem dělat,“ uvedl v narážce na pražského kmotra Romana Janouška.

Soud nyní zahájí prezentaci odposlechů z telefonických rozhovorů trojice Rath, Kott, Pancová. Advokáti obžalovaných ale usilují o vyřazení odposlechů telefonních hovorů ze spisu. Obhájci tvrdí, že odposlechy byly nařízeny nezákonně a místně nepříslušným soudem v Ústí nad Labem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám