Hlavní obsah

Proces s Rathem dostal nový rozvrh, pokračovat bude minimálně do května

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Soud s Davidem Rathem a skupinou dalších deseti lidí obžalovaných z korupce je prozatím rozplánován do počátku května. Plyne to z rozvrhu jednání na webovém portálu resortu spravedlnosti. Podle mluvčí Krajského soudu v Praze Zuzany Steinerové nelze odhadnout, zda proces v květnu skončí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Rath

Článek

Kromě 12 stání ve třech lednových týdnech a čtyř dní na začátku února, která soud nařídil již dříve, přibylo dohromady 24 jednání rozdělených s přestávkami do osmi týdnů. V únoru se jednací síň otevře ještě čtyřikrát v posledním týdnu, v březnu v druhém a posledním týdnu taktéž vždy na čtyři dny. V dubnu rozvrh zabral 11 dní rozložených do všech týdnů v měsíci. Zatím poslední jednací den je v plánu 2. května.

Podle Steinerové bude soudce Robert Pacovský v následujících týdnech přehrávat zbytek policejních odposlechů, se kterými začal koncem loňského roku. Následovat by měli svědci, jejichž výslech navrhli obhájci obžalovaných, a listinné důkazy.

Záležet bude i na počtu svědků

Zatím není zřejmé, jestli se v květnu soud přiblíží k závěru. "Neznáme konečný počet svědků a záleží i na tom, kolik času zaberou jejich výslechy," uvedla mluvčí.

U listin, které bude soudce číst celé, hrají roli požadavky žalobce, advokátů a obžalovaných. Před podáním obžaloby vyslechla policie zhruba 120 svědků. Měli by promluvit před soudem kromě těch, u nichž obžaloba i obhajoba souhlasí s přečtením výpovědi. Soud zatím vyslechl zhruba 30 svědků.

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřinu Pancovou soud propustil 27. září z vazby.

Soud loni na podzim propustil postupně zhruba po roce a půl z vazby někdejší ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou, Ratha a Pancové partnera Petra Kotta, který působil jako náměstek některých nemocnic Středočeského kraje. Dříve byl také poslanec a šéf krajské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny. Ohledně Rathovy vazby tento týden rozhodl Ústavní soud, že soudy při jejím prodlužování porušily základní Rathova práva. Vyhověl tak jeho stížnosti a otevřel cestu k případnému odškodnění. [celá zpráva]

Pancová s Kottem podle obžaloby organizovali korupci ve spojitosti se soutěžemi o veřejné zakázky. Tendry financované mimo jiné dotacemi Evropské unie vyhrávaly údajně předem domluvené firmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám