Hlavní obsah

Zloději ukradli mapu bitvy Tří císařů

– BRNO
Právo, Petr Knötig

Již poněkolikáté zloději ukradli unikátní plastickou mapu slavkovské bitvy Tří císařů z roku 1805. Kovová deska zmizela o víkendu z památníku bojů na kopci Žuráň u Brna.

Článek

"Krádež nám oznámila v neděli starostka obce Podolí, která uvedla, že zloděj desku ukradl někdy od soboty do neděle. Deska má rozměry 110 x 110 cm a podle předběžné škody případ řešíme jako přestupek. Budeme mít s vedením obce ještě jednání, ve kterém radnice škodu upřesní a pokud přesáhne 5 tisíc korun, bude to trestný čin," uvedla Věra Uhrová z policie pro Brno - venkov.

Ochránit památku je problém

Neznámí zloději mapu odcizili už v roce 1995, tehdy bronzovou desku rozřezali na 13 dílů a ty odprodali. Po roce se ji podařilo najít mezi šrotem v Rakousku. Už tehdy se jednalo o kopií té původní z roku 1930.

"Už jsem kontaktovala několik firem, které by plán bitvy mohly udělat a počkám na nabídky. Kolik bude nová deska stát a kolik budeme moci uvolnit, zatím nejsem schopná říct. Taky nechceme čekat, jestli se podaří něco najít, protože ukradená deska je stejně zničená a navíc si nedělám iluze, že pracovníci sběrných surovin policii oznámí, že jim desku někdo donesl," řekla starostka Podolí Vlasta Pavlíková (nezávislá).

"Tady je to těžké uhlídat, protože se tu zastavuje hodně lidí a to ve dne i v noci. Zjistit, kdo tu něco zničil nebo ukradl, je téměř nemožné. Co budeme dělat na opravu a ochranu památníku, uvidíme až po zasedání zastupitelstva," dodala starostka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám