Hlavní obsah

Nosil kožené rukavice, aby si při bití neodřel prsty, řekl vězeň o exposlanci Vondruškovi

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Výpovědi svědků o údajném krutém zacházení ve věznici v Minkovicích u Liberce s odstupem více než třiceti let zazněly v pátek u Okresního soudu v Liberci v obnoveném případu komunistického exposlance Josefa Vondrušky. Ten měl podle obžaloby jako vězeňský vychovatel na začátku 80. let ve zmiňované věznici týrat politického vězně Jiřího Wolfa.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Josef Vondruška (vpravo) stanul u libereckého soudu.

Článek

Okresní soud Vondrušku na jaře 2011 obžaloby zprostil, ale odvolací soud případ znovu vrátil do Liberce. Vondruška od počátku vinu odmítá a případ označil za politický proces.

Přes dvě hodiny líčil poměry ve věznici v Minkovicích spisovatel a novinář Pavel Skramlík, který si tam odpykával trest za loupež. Podle jeho slov nebyl tehdy jeho proces v pořádku, údajné chyby však před soudem v pátek nerozváděl. „Jak Wolf, tak obžalovaný Vondruška byli v Minkovicích nepřehlédnutelní,“ řekl Skramlík, který v Minkovicích pracoval jako skladník.

Wolf prý vězeňské vychovatele a dozorce neustále upozorňoval na to, že porušují lidská práva. To měl být podle Skramlíka jeden z důvodů, proč Wolfovi byly často udělovány kázeňské tresty na samotce. Vondruška byl podle Skramlíka vyhlášený hrubým zacházením.

Wolfa jsem nebil. Ani jsem se s ním nesetkal.
Josef Vondruška

„Přezdívalo se mu Filipes. Za opaskem nosil obušek a hnědé kožené rukavice, aby si při bití neodřel prsty,“ řekl Skramlík a před soudem popsal, že viděl, jak Vondruška tloukl Wolfa i další vězně. „Wolfa přivedli do chodby, Vondruška mu začal něco říkat, pak mu vrazil obušek do žeber a tlouk s ním o stěnu,“ uvedl Skramlík.

Takových případů byly prý desítky. Vondrušku Skramlík zařadil do skupiny dozorců, kteří prý vězně bili pro zábavu. Ve věznici byli i vychovatelé a dozorci, kteří se podle něj chovali korektně.

„Wolfa jsem nebil. Ani jsem se s ním nesetkal,“ řekl Vondruška, který novinářům před soudním jednáním přinesl jeho knihu Z druhé strany katru, kde mimo jiné popisuje léta, kdy působil jako vychovatel. „Výpovědi svědků jsou z 95 % bajky. A i těch zbývajících 5 % jsou také velmi chatrné,“ odvětil Vondruška.

Výslechy dalších svědků

Odvolací Krajský soud v Hradci Králové na konci roku 2011 osvobozující verdikt zrušil například kvůli tomu, že bylo uvedeno zpochybnění výpovědi Jiřího Wolfa, nebo fakt, že okresní soud odmítl předvolat některé svědky, kteří se účastnili jednání jako veřejnost.

„Soud musí rozhodnout ve všech bodech obžaloby, musí vyslechnout další svědky a zodpovědět, zda ve věznici v Minkovicích docházelo k týrání,“ stojí v odůvodnění, proč se případ vrátil do Liberce k novému projednání.

Exposlanec Vondruška je aktivním členem KSČM, díky odstoupení jiného komunistického politika se jako první náhradník stane členem zastupitelstva Libereckého kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám