Hlavní obsah

Hasiči mají připraveny mobilní laboratoře na testování alkoholu v terénu

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lázně Bohdaneč

Hasiči ve spolupráci s policisty jsou připraveni pomoci s testováním podezřelých vzorků alkoholu na přítomnost metylalkoholu ve svých mobilních chemických laboratořích. V úterý se na tom shodli ministr vnitra Jan Kubice, policejní ředitel Martin Červíček a ředitel hasičů Drahoslav Ryba. Zároveň se chemici z vysoké školy v Praze rozhodli nabídnout testovaní přineseného alkoholu zdarma.

BEZ KOMENTÁŘE: Pojízdná laboratoř hasičů umí zjistit metylalkoholVideo: Novinky

 
Článek

Hasiči mají mobilní chemické laboratoře, kterým disponuje výjezdová havarijní skupina. Jde o nákladní vozidlo vybavené potřebnými měřicími přístroji, které se využívá v případě nekontrolovaných úniků nebezpečných látek do životního prostředí, nálezů neznámých chemických látek, a má i úložné prostory na radioaktivní materiál nebo rtuť.

„Tato mobilní laboratoř je schopna na místě rychle analyzovat látku metylalkohol, která způsobuje otravu,“ řekla Novinkám mluvčí hasičů Ivana Svitáková a dodala, že po předběžném vyhodnocení jsou tyto vzorky dále odesílány do laboratoře.

Podle úterní dohody ministra a ředitelů policie a hasičů budou tyto mobilní laboratoře nasazeny po vyžádání policie v daném místě.

Pět výjezdových skupin v republice

„Specialisté z Frenštátu po Radhoštěm v noci na středu zasahovali ve zlínském občerstvení a skladu ve Studénce, kde odebrali celkem 55 vzorků na orientační analýzu,“ konstatovala mluvčí hasičů.

Chemické výjezdové skupiny nesídlí ve velkých obydlených městech a to kvůli případným teroristickým útokům, které by mohly zasáhnout i jednotku, a ta by nemohla pomoci občanům.

Po republice je rozmístěno celkem pět těchto jednotek: Třemošná u Plzně, Kamenice ve Středočeském kraji, Tišnov v Jihomoravském kraji, Frenštát pod Radhoštěm v Moravskoslezském kraji a Lázně Bohdaneč.

Vysoká škola bude testovat zdarma přinesený alkohol

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze - Dejvicích se zároveň rozhodla, že od 13. září na pár dní nabídne zdarma možnost otestovat alkohol na přítomnost koncentrace metylalkoholu v přinesených lahvích.

Alkohol si nyní můžete nechat zdarma otestovatVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám