Hlavní obsah

Strážníci zpacifikovali muže, který je ohrožoval noži a hrozil i střelbou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Odvahu a duchapřítomnost prokázal v sobotu večer jednapadesátiletý brněnský strážník, který mimo službu s nasazením života neváhal zakročit proti agresivnímu muži, který chtěl krást v prodejně na ulici U pošty. S pomocí kolegů z městské policie se mu podařilo zadržet dva nebezpečné pachatele.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Když strážník ve večerních hodinách nakupoval, zaslechl od dveří prodejny křik a šramot a ihned spěchal zjistit, co se děje.Uviděl, že se devětatřicetiletý zaměstnanec ostrahy pere s osmadvacetiletým mužem a přitom současně volá, že jde o zloděje.

"Ani na chvíli nezaváhal. Zvolal 'Městská policie, jménem zákona, zanechte svého protiprávního jednání!', a když viděl, že boj neustává, ihned se vrhl k peroucí se dvojici a zakleknutím zneškodnil osmadvacetiletého muže, kterému tak zamezil v dalších projevech agresivity," informoval Pavel Šoba z městského odboru brněnské policie.

Osmadvacetiletý muž se všemožně snažil vyprostit a z místa utéci, ale strážník jeho pokusům úspěšně čelil a vyzval přihlížející, aby přivolali Policii ČR. Vtom se ležící muž začal chovat tak, jako by měl epileptický záchvat, takže strážník sevření zmírnil a muž se zklidnil. To už zásluhou operačního střediska na místo směřovala hlídka z revíru Západ, a to i kvůli tomu, že vyšlo najevo, že o krádež se ve stejnou chvíli pokusil ještě jiný muž.

Pachatel vytáhl na strážníky nůž

Jeden strážník pronásledoval dalšího muže podezřelého z krádeže, druhý pomáhal zklidnit vypjatou situaci v prodejně. Osmadvacetiletý muž podezřelý z krádeže se poté začal chovat zcela racionálně a zajímal se o to, kolik zaplatí. Ke krádeži se navíc doznal a předložil občanský průkaz. Přitom však uvedl, že má na vysokých místech známosti a že v má v saku vizitku, kterou to doloží.

"Místo navštívenky se však náhle v jeho ruce objevil velký kuchyňský nůž s dvaceticentimetrovou čepelí, kterým se pokusil opakovaně bodnout přítomného strážníka ve službě. Ten se však nenechal nenadálým útokem zaskočit a před agresorem uskočil vzad," popsal znovu se dramaticky rozvíjející situaci Šoba.

Nebezpečného jedince zastavil v jeho agresi strážník v civilu, který s využitím momentu překvapení vyrazil osmadvacetiletému muži nůž z rukou tak šikovně, že zbraň nikoho nezasáhla, a když dopadla na zem, bleskově ji odkopl z dosahu agresora.

"Osmadvacetiletý muž jednal naprosto bez zábran a byl velice nebezpečný nejen pro zakročující strážníky, ale i pro početný skupinu přihlížejících včetně dětí. Strážníci tedy museli být zároveň maximálně obezřetní," vysvětli Šoba.

Pronásledování noži vyzbrojeného zloděje

Agresor podle něj odskočil ke vchodovým dveřím ven z prodejny směrem na terasu a ze saka vytáhnul druhý nůž. Ihned začal velice agresivně útočit a hlasitě křičel, že má ještě pistoli a bude střílet. Muž vyběhnul na terasu a začal utíkat směrem k poště.

Zatímco strážník v civilu zůstal v prodejně, aby do příjezdu republikové policie zajistil místo trestného činu, strážník v uniformě se vydal za prchajícím zlodějem. Přitom se mu podařilo přes operační středisko zavolat kolegy z Jednotky operativního zásahu.

Na schodech nad zastávkou tramvají Osová se osmadvacetiletý podezřelý zastavil, otočil se ke strážníkovi, který ho pronásledoval a znova vyhrožoval, že pokud mu nedá pokoj, zastřelí ho. Poté se muž otočil a šel s rukou strčenou pod sakem směrem k ulici Vltavská.

"Strážník se ani tentokrát výhružky nezalekl a pronásledovaného muže ze tří metrů vyzval, aby zůstal stát a vytáhl ruku ze saka ven. Protože druhý ze strážníků mezitím už dostihl a zajistil druhého podezřelého z krádeže – dvaadvacetiletého muže, kterého už hlídali pracovníci bezpečnostní agentury, vydal se pomoci ohroženému kolegovi v uniformě. V nestřežené chvíli pak nebezpečného muže zpacifikovali a přiložili mu služební pouta," uzavřel popis Šoba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám