Hlavní obsah

V Ústí řeší, jak vyprostit z Labe potopený člun

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Ve středu odpoledne se na Labi na kraji Ústí nad Labem potopil nákladní člun s bagrem. Nedaleko fotbalového hřiště na levém břehu klesl do hloubky pěti metrů. Majitel plavidla nyní řeší, jak ho vyzvednout. Podle ředitele závodu Dolní Labe Jindřicha Zídka bude vyzvednutí lodi otázka spíše dnů.

Článek

Nehoda si žádné zranění nevyžádala, uniklo ale několik litrů nafty a hasiči proto postavili norné stěny. Znečištění životního prostředí by nemělo být nijak významné. Na Labi jsou čtyři norné stěny, z nichž jedna je až ve Hřensku kvůli možným únikům znečištěných látek do Německa.

"Německé kolegy jsme ihned informovali, ale zatím to nevypadá na velké znečištění řeky," řekla ČTK ředitelka České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem Jana Moravcová.

Podle krajského mluvčího hasičů Lukáše Marvana ještě večer policejní potápěči vyzvedli z potopeného plavidla dva nepoškozené sudy s ropnými produkty. „Hasiči na vodní hladinu také instalovali čerpadlo na odčerpávání ropných látek,“ uvedl Marvan.

Podle Zídka řeší příčiny potopení lodi Plavební správa v Děčíně. „Naším úkolem jako správce vodní cesty je vyznačit plavební dráhu, Inspekci životního prostředí pomáháme s odběrem vzorků vody,“ řekl Zídek s tím, že řeka je v místě nehody široká a komplikace ve vodní dopravě tak potopená loď nezpůsobí.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Vyprošťování potopeného nákladního člunu s bagrem na palubě na Labi u ústecké čtvrti Vaňov

Loď s bagrem upravovala říční dno a odstraňovala nánosy z povodní. Podle Zídka není potopení tak velkého plavidla příliš obvyklé. Před dvěma lety ztroskotala pod Střekovem loď měřící mělčiny, ale prakticky se nepotopila, protože dosedla na mělké dno. Ostatní případy jsou staré víc než deset let.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Labi se potopil 500tunový člun i s bagrem

Na Labi u ústecké čtvrti Vaňov se ve středu odpoledne potopil nákladní člun vezoucí bagr. Unikla nafta a hasiči staví norné stěny, do Německa by se ale nafta...

Výběr článků

Načítám