Hlavní obsah

Policie obvinila advokáta Julia Kramariče z podplácení

Právo, Novinky, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zadrželi v pátek ráno v Praze-Radlicích advokáta Julia Kramariče. Zatčení podle informací Práva souvisí s údajnou korupcí, které se měl dopustit jako obhájce tzv. vora v zakoně. Odpoledne byl obviněn, ale policie nenavrhla uvalení vazby. Za podplácení mu hrozí rok až šest let vězení.

Foto: Marta Myšková, ČTK

Julius Kramarič na archivní fotografii

Článek

Kramarič byl zatčen před jedním pražským hotelem přímo na ulici. Policisté nemuseli použít donucovací prostředky. Podle dostupných informací se muži zákona Kramaričovi legitimovali a on s nimi bez problémů šel.

"Mohu potvrdit, že jsme ráno zadrželi jednu osobu," řekl řekl Právu v pátek ráno mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Odpoledne byl Kramarič obviněn. "V pátek ráno zadržená osoba byla obviněna z podplácení," doplnil pro Právo v pátek odpoledne Hanták.

Podle mluvčího policie nenavrhla uvalení vazby na obviněného. Kramarič byl proto po výslechu propuštěn.

Detektivové známého advokáta prověřovali od začátku srpna kvůli podezření, že v kauze tzv. vora v zakoně nabízel jako obhájce hlavního obžalovaného Andranika Soghojana půlmiliónový úplatek jednomu svědkovi.

Foto: ČTK

Andranik Soghojan u soudu

Ten o tom informoval ve své výpovědi v budově pražského vrchního soudu, kde byl případ údajného šéfa ruskojazyčných mafií v Česku Soghojana projednáván.

Informace o zahájení trestního řízení s Kramaričem potvrdil již dříve Právu ředitel ÚOOZ Robert Šlachta i státní zástupce Vladimír Mužík, který v procesu s „vorem v zakoně“ zastupuje obžalobu.

„Je pravda, že zhruba od června prověřujeme dotyčného pro podezření z pokusu o uplácení svědka částkou 500 tisíc korun. Obdrželi jsme podání od tohoto svědka, že mu dotyčný nabízí finance, aby znevěrohodnil jiného svědka,“ řekl dříve Šlachta.

„Poté, co jím navržený svědek v jednací síni řekl, že od něj dostal nabídku úplatku ve výši půl miliónu korun, tak pan Kramarič z jednací síně na půl hodiny utekl,“ řekl Právu Mužík.

Svědek měl přitom podle něj vypovídat ve prospěch obžalovaných a jeho slyšení navrhoval prý právě Kramarič.

Obžaloba viní Soghojana a dalších pět cizinců ze zorganizování vraždy, pokusu o další a přípravy jiných dvou vražd v rámci vyřizování si účtů mezi ruskojazyčnými gangy. Všem hrozí výjimečné tresty a celé soudní jednání probíhá za mimořádných bezpečnostních opatření.

Kramarič dříve Právu sdělil, že jde podle něj o předem připravenou policejní provokaci, proto ve věci podal na policisty z ÚOOZ trestní oznámení, kterým se již zabývá Inspekce Policie ČR.

Kramarič je v Česku vyšetřován i v jiné kauze. Pražská policie ho obvinila z vydírání uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. [celá zpráva]. Česká strana nyní žádá o právní pomoc úřady Jihoafrické republiky (JAR), kde Krejčíř po svém útěku z Česka žije.

vor v zakoně

Tímto titulem se označuje hlava zločineckého gangu, tzv. zloděj ze zákona. Zákonem se v tomto případě myslí speciální norma vytvořená zločinci.

Tento člověk je většinou zkušený „mafián", který řídí podsvětí. Podle „zakona“ nesmí být ženatý, mít děti, nesmí být nikde zaměstnán, žije pouze z peněz získaných zločinem. Pojem pochází z ruštiny, na území bývalého SSSR také těchto vorů v zakoně působí nejvíce.

Kromě vedení organizace má leckdy za úkol urovnávat spory mezi zločineckými gangy, případně pomáhat jejich členům a také vychovávat nástupce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám