Hlavní obsah

Zadržený Kramarič zůstává v JAR v policejní cele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Český advokát Julius Kramarič, kterého v pátek 29. května na letišti v Johannesburgu opakovaně zadržela jihoafrická policie, zřejmě bude v cele minimálně do pondělí. V sobotu to po návratu z JAR řekl jeho kolega Vladimír Vaněk.

Foto: Marta Myšková, ČTK

Julius Kramarič na archivní fotografii

Článek

Kramarič v cele strávil už noc ze čtvrtka 29. května na pátek, a to kvůli údajnému ovlivňování výpovědi uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře. Úřady poté Kramariče propustily, ale těsně před odletem do Česka jej zadržely znovu.

České velvyslanectví v Jihoafrické republice v sobotu 30. května sdělilo, že o údajném novém zadržení Kramariče nemá informace a že advokát nepožádal konzulát o pomoc. Kramaričův mobilní telefon hlásil, že volaný je dočasně nedostupný.

Kramarič byl zatčen před nástupem do letadla v JAR

Vaněk se domnívá, že jihoafrické úřady se Kramaričovou záležitostí začnou zabývat nejdříve v pondělí 1. června, přes víkend prý tyto věci neřeší. Kramaričovo druhé zadržení popsal jako velmi rychlé.

Advokát byl po noci strávené v cele propuštěn, protože proti němu nebylo vzneseno žádné obvinění. S Vaňkem poté odjel na letiště, kde ho těsně před nástupem do letadla letuška požádala, aby se postavil stranou. Pak se objevili dva policisté - muž a žena - a Kramariče odvedli, popsal Vaněk, jemuž prý nedovolili, aby se vrátil za kolegou.

Na pražském letišti Vaněk čekal alespoň na Kramaričovo zavazadlo, to se ale neobjevilo. Právník usuzuje, že jej zřejmě zabavila policie v JAR.

Kramarič a Vaněk odletěli do JAR minulý týden, aby se zúčastnili Krejčířova výslechu před soudem. Slyšení se mělo týkat únosu a smrti jistého českého podnikatele. Česká policie z činu viní skupinu mužů, v níž figurují i klienti obou advokátů.

Do soudní síně v Johannesburgu se ale ve čtvrtek dostavil pouze Krejčířův právník, který podnikatele omluvil pro nemoc. Zároveň prý tvrdil, že Kramarič se s Krejčířem setkal a zřejmě ho vydíral. Soudce tuto informaci zaprotokoloval, Kramariče nechal odvést policisty do cely a Krejčířův výslech odročil na 28. července.

Podmínky ve věznici byly tvrdé

Podle Vaňka si Kramarič v pátek 29. května po svém propuštění stěžoval na podmínky v cele. Na ploše několika metrů čtverečních se prý tísnilo zhruba patnáct mužů. Ležet se dalo pouze na betonové podlaze, k přikrytí sloužila špinavá zapáchající prostěradla a nefungovala toaleta.

Po svém prvním zadržení Kramarič z JAR vzkázal, že nebyl z ničeho obviněn a za propuštění tak ani nemusel skládat kauci. "Policisté se ke mně chovali naprosto korektně, a když mě pouštěli, tak se mi omlouvali s tím, že šlo o omyl," citoval Kramariče deník Právo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám