Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Protest sám proti sobě - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neděli strávím, stejně jako loni, na pietním aktu v Ležákách. A potom s dětmi. Nicméně politicky bude/byla asi největší událostí demonstrace na Letné. Komentář musím odevzdávat do nedělního rána, tak omluva, že se nejedná o aktuální zpravodajství, ale týdenní zamyšlení.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Právo shromažďovací je základní ústavní právo (a v listopadu 1989 jsme se o něj dost zasazovali) a naprosto respektuji vůli každého občana veřejně se shromáždit a protestovat proti něčemu nebo naopak něco podporovat.

Pokud jde o vládu a osobu premiéra – demonstrace vůle pěti milionů lidí (ve volbách 2017 hlasovalo něco přes pět milionů občanů) se uskuteční ve středu od 10:30 v Poslanecké sněmovně. Můžete sledovat, zda vás vaši zástupci správně reprezentují (pokud jste byli volit) a hlasují tak, jak si přejete – nebo jinak.

K demonstracím si dovolím jen pár poznámek. Zaprvé se na nich (je tam hodně lidí) snaží ukázat kdejaký politik. Politici řady subjektů, které následně spolu svedou bratrovražedný boj o středového liberálního voliče. Zkrátka, že přetavit negativní emoci – „toto nechceme“ v něco pozitivního „toto chceme“ – nebude úplně jednoduché.

Zadruhé se moc nepíše o tom, že někteří lidé, kteří nepodporují Babišovu sociálně-demokratickou vládu, nedemonstrují. Třeba já. Nejde ani tak o to, že by mě tam vystoupit patrně nenechali. Spíš mi jednak přijde dostatečné, když svůj postoj projevím v hlasování o důvěře vládě. Především pak s řadou vystupujících dárečků bych se styděl vylézt na pódium, babiš-nebabiš. Některé politické síly považuji za daleko nebezpečnější než dodělávající Babišovu vládu.

A pak, a o tom je dnešní sloupek – řada lidí by tam měla trochu zaprotestovat i sama proti sobě. Snažit se vyhonit politické body na vlně reálné nespokojenosti nemalé části společnosti – to by leckterým šlo. Bude to v televizi. Stojí to málo úsilí i práce. Pak je však ještě reálný každodenní život a tam to s tím zásadovým „antibabišovstvím“ už u leckterých není tak slavné.

Nemám ani tak na mysli některé sociální demokraty na demonstracích, kteří pak budou (nebo jejich předáci) hlasovat pro vládu. Ale premiér má spojence u spousty zákonů, tedy u svého vládnutí. V úterý dotační zákon o nové agentuře, která sport převedla z ministerstva školství do agentury kontrolované premiérem – hlasování rozhodli lidovci.

V „evropských“ zákonech radostně podporuje premiéra Kalousek a Piráti, a zajistí tak většinu, když vypadnou komunisté. Jako ministr financí prosadil Kalousek přimíchávání řepky do benzinu a zajistil tak pro společnosti pěstující řepku miliardové zisky. Já jsem protestoval s lidmi ze Šumavy proti novému ekologickému zákonu a na Kvildě přišly desítky lidí na seminář a řada starostů.

Zákon ministru Brabcovi (někteří socialisté nebyli pro) pomohli prosadit TOP 09, kteří dokonce s aktivisty demonstrovali u sněmovny. A tak bych mohl pokračovat.

Řada lidí si proto mohla opravdu včera trochu zademonstrovat i sama proti sobě.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Hezký týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám