Hlavní obsah

Spiderman, Šmoulové či Transformers. Sochaři z ledu tesali hrdiny dětských příběhů

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Deset sochařů z Česka, Slovenska, Polska nebo Běloruska o víkendu bojovalo o přízeň návštěvníků pražského nákupního centra Galerie Harfa. Celou sobotu vytesávali pomocí motorových pil, dlát a jiného náčiní postavy z dětských příběhů, a to v životní velikosti. Návštěvníci nakonec rozhodli, že nejhezčí je socha od Mariána Maršálka, který dělal Transformera.

Soutěž o nejkrásnější ledovou sochu má svého vítězeVideo: Novinky

 
Článek

„Opravdu mě výhra potěšila,“ řekl hned po vyhlášení vítězů Novinkám Maršálek, který se kromě sochařiny věnuje i restaurátorství či zvukovým objektům.

Zadanou figurku prý původně neznal, proto ji musel detailně nastudovat. Za jeden den se prý dá v pohodě vytesat.

Druhé místo obsadil Slawek Borecki z Běloruska se sochou Thora a třetí místo si vybojoval Tomáš Bosambo s postavičkou Pepka námořníka.

Foto: Novinky

Na výrobu měli sochaři celou sobotu.

Podobné sochařské klání tu nachystali i v minulých letech, téma je ale vždy jiné. „Letos jsme si do poslední chvíle nebyli jistí, ale vsadili jsme právě na komiksové postavy,“ řekla Novinkám manažerka Galerie Harfa Martina Tlustá.

Vedle vítězných soch se postavili do řady například také Kapitán Amerika, Spiderman, Batman, postavičky Šmoulů, želvy Ninja a jiné.

„Každý sochař má k dispozici deset ledových kvádrů o celkové váze 1250 kg. Za dva dny se to dá krásně zvládnout. U práce s ledem je dobré, že když se seknete a něco zkazíte, dá se to pomocí dláta a sněhu ještě zpravit,“ uvedl Ondřej Benš, který dělal želvy Ninja.

Foto: Novinky

Sochy se tesaly do ledových ker.

Ke smůle umělců se v neděli dost oteplilo, takže detaily na sochách začaly rychle mizet. Díla budou na střeše centra k vidění až do úplného rozpuštění.

Reklama

Výběr článků

Načítám