Hlavní obsah

Staré auto nejchudšího prezidenta světa chce šejk, za brouka nabízí 22 miliónů

Bleděmodrý volkswagen „brouk“ z roku 1987, jejž vlastní uruguayský prezident José Mujica, se zalíbil nejmenovanému arabskému šejkovi. Nabízí za něj milión dolarů (22 miliónů korun). Mujica, který je proslulý svým skromným životním stylem a většinu svého platu věnuje na charitu, by peníze z případného prodeje dal na výstavbu sociálních bytů, uvedl uruguayský časopis Búsqueda.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

José Mujica vystupuje ze svého veterána.

Článek

„Předložili mi nabídku,“ potvrdila magazínu svérázná hlava státu. „Zpočátku jsem byl trochu překvapen, nevěnoval jsem tomu pozornost. Ale vzápětí přišla další nabídka a začal jsem ji brát trochu vážněji,“ řekl Mujica.

„V každém případě, pokud se to uskuteční, veškeré peníze půjdou na Plan Juntos (program výstavby bytů pro lidi bez prostředků) a další služby v Uruguayi,“ slíbil 79letý bývalý člen radikálně levicového partyzánského hnutí Tupamaros.

Podle časopisu projevil o automobil zájem také mexický velvyslanec v Uruguayi Felipe Enríquez, který Mujicovi za „brouka“ nabízel deset pick-upů s náhonem všech čtyř kol. Enríquez časopisu řekl, že je velkým obdivovatelem Mujici, „jeho odkazu, lidských hodnot a jeho skutečné solidarity s těmi nejpotřebnějšími“.

Nejchudší prezident světa

Reálná hodnota prezidentova vozu je odhadována na 70 000 pesos (zhruba 62 500 korun). Se svým plechovým miláčkem se Mujica ukázal například při prezidentských volbách 26. října, kdy v něm přijel hlasovat. Sám už ale nekandidoval, protože o druhé funkční období v řadě se nemůže podle ústavy ucházet. Jeho mandát tak vyprší v březnu příštího roku.

Mujica bývá v médiích označován za „nejchudšího prezidenta světa“. Více než 80 procent svého prezidentského platu věnuje na program Plan Juntos, který spustil po svém nástupu do úřadu v roce 2010. Ze mzdy si nechává v přepočtu jen 16 tisíc korun, což je zhruba uruguayský průměrný příjem. [celá zpráva]

„Dokážu dobře vyžít s tím, co mám. Žil jsem takhle po většinu svého života,” říkal v roce 2012 Mujica, který během svého pětiletého mandátu rovněž legalizoval potraty, sňatky homosexuálů či marihuanu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám