Hlavní obsah

Žena s příjmením Keihanaikukauakahihuliheekahaunaeleová se dočkala řidičáku

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havajanka Janice Keihanaikukauakahihuliheekahaunaeleová, jejíž nezvykle dlouhé jméno se nevešlo na řidičský průkaz, může udělat tečku za svým bojem s úřady. Tento týden totiž konečně obdržela nový řidičák, na němž má celé příjmení, napsal server listu The Guardian.

Foto: Chris Stewart, ČTK/AP

Janice ukazuje svůj starý řidičský průkaz

Článek

Případ vzbudil pozornost před pár měsíci. Janice měla dlouho řidičský průkaz, na nějž se vešlo jen 34 písmen a havajský identifikační průkaz, kde bylo místo na všech 35 znaků (bez přechylování je ženino příjmení, které získala po manželovi, Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele).

Problém nastal loni v květnu, kdy si nechala vystavit nový průkaz. Na něm už neměla křestní jméno a z příjmení jedno písmeno chybělo. Havajanka se snažila o nápravu, ale marně. Poslední kapkou bylo, když ji zastavil policista a při pohledu na nestandardní průkaz jí řekl, že si vždy může změnit příjmení na to, které měla za svobodna.

Jméno i se speciálním znakem

„To mě ranilo. Posledních 22 let se dívám, jak se po havajské kultuře jen šlape, a tento policista zacházel úplně stejně s mým jménem,“ řekla tehdy televizní stanici KHON2.

Ačkoliv úřady původně tvrdily, že změna zabere až dva roky, po medializaci případu šlo vše mnohem rychleji. Na průkaz se teď vejde příjmení o délce až 40 znaků, Janice má tak proti minulým létům na řidičáku příjmení v podobě Keihanaikukauakahihulihe'ekahaunaele, tedy včetně znaku okina z havajské abecedy.

„Na Havaji už teď nejsme druhořadými občany kvůli délce jména,“ řekla Janice v pondělí listu The Independent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám