Hlavní obsah

Oficiální tlumočník Mandelovy tryzny si dělal z neslyšících několik hodin blázny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria

Jihoafrickou komunitu neslyšících pobouřil výkon tlumočníka do znakového jazyka na úterním pietním ceremoniálu za zesnulého Nelsona Mandelu. Tlumočník stál po většinu ceremonie na pódiu vedle řečníků, avšak jeho gesta byla tak nesrozumitelná, že jihoafrický tisk hovoří dokonce o podvodníkovi. Nezvyklého projevu tlumočníka si všimli také neslyšící ve světě. Nejčastěji je označován za „podivný a matoucí”.

Tlumočník v akci na Mandelově pohřbuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Australská agentura SBS ve středu oznámila, že na tlumočníka byla podána stížnost, jelikož je možné, že nemá správnou kvalifikaci. Jeho jméno není známo, avšak člen světové federace pro neslyšící Braam Jordaan agentuře řekl, že si myslí, že tlumočník byl podvodník.

"Pobouřilo a ponížilo mne, jak převáděl to, co řekl prezident Spojených států Barack Obama. Ty znaky si vymyslel," řekl tento muž SBS.

"To, co říkali mluvčí, nevyjadřoval pohyby rukou, výrazem tváře ani pohyby těla," citoval Jordaana London Evening Standard.

Tentýž tlumočník byl ale v minulosti přítomen na konferenci vládního Afrického národního kongresu a jihoafrické servery ukázaly, jak na něm převáděl do znakového jazyka popěvek, který zpíval prezident Jacob Zuma.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Tlumočník do znakové řeči během pietního aktu

Časopis Time napsal, že rozruch kolem tlumočníkova výkonu nezklidnily ani námitky, že muž použil málo známé, avšak legitimní znaky. Evening Standard napsal, že tlumočníka se několik lidí také zastalo. Podle nich jeho znaky odpovídaly jazyku zulu. Avšak komunita neslyšících upozornila, že znakový jazyk není založen na konkrétním na jazyku, kterým se v dané zemi hovoří, takže nemůže existovat žádný speciální znakový jazyk zulu.

V JAR je prý platný jediný znakový jazyk, který zahrnuje všechny místní dialekty. Komunita neslyšících v JAR tlumočníka zná z akcí ANC a několikrát už na něj upozornila.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Tlumočník do znakové řeči (vpravo) si údajně vymýšlel svá vlastní gesta, která nedávala smysl.

Když se v úterý objevil na pódiu, napsala Wilma Newhoudtová-Druchenová, která je první neslyšící členkou jihoafrického parlamentu, na Twitteru: "Tlumočník spjatý s ANC je na pódiu a jeho znaky jsou nesmysly. Neumí to, prosím, odvolejte ho." Jihoafrický tlumočník do jazyka neslyšících Francois Deyse na Twitteru usoudil, že ten člověk zesměšňuje profesi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám