Hlavní obsah

Miliardová výhra spasila Američana před vězením, dluží na alimentech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Čtyřiačtyřicetiletý Pedro Quezada, který tento týden vyhrál třetí nejvyšší jackpot v historii americké sázkové hry Powerball, inkasuje čistou výhru 152 miliónů dolarů (přes tři miliardy korun). Výhra jej nejspíš uchrání i před vězením, protože podle policie dluží na výživném asi 29 000 dolarů (skoro 600 000 korun).

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Pedro Quezada

Článek

Otec pěti dětí vyvěsil po výhře na svůj obchod ceduli "na prodej" a podle agentury Reuters od té doby nebyl k zastižení. Policie z okresu Passaic ve státě New Jersey, kde Quezada žije v chudé dělnické čtvrti, se jej však snažila najít, aby jej informovala o alimentech, které dluží. Podle šerifa Richarda Berdnika si obvykle úřady automaticky odeberou dlužnou částku z výhry.

Imigrant z Dominikánské republiky vyhrál v americké loterii 338 miliónů dolarůVideo: Novinky/Reuters

"Než bude tento příkaz vykonán, pan Quezada může být zatčen jako kdokoli jiný," dodal Berdnik. Pro Quezadu patrně nebude úhrada částky, která je zlomkem z jeho výhry, nijak bolestivá. Tento týden ostatně řekl novinářům, že chce vyhranými penězi především finančně pomoci své rodině.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Pedro Quezada s vítězným s losem

Quezada se své osudové chvíle dočkal v sobotu večer, kdy uhodl správná čísla po 13 tazích od předchozího jackpotu, kdy si výherce ve Virgínii odnesl zhruba 217 miliónů dolarů. Namísto každoročních plateb po dobu 30 let se rozhodl inkasovat celou částku najednou, což jeho původní výhru 338 miliónů snížilo na 211 miliónů dolarů. Z nich mu po odečtení daní zbude 152 miliónů.

O vůbec největší výhru se ve Spojených státech hrálo loni na jaře. Konkurenční americká loterie Mega Millions měla jackpot 656 miliónů dolarů (téměř 13 miliard korun). Tři výherci si nakonec rozdělili jednorázovou výplatu 474 miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám