Hlavní obsah

Žena žila na skládce, díky knihám z popelnic se dostala až na univerzitu

Novinky, Markéta Klánská
Vitória

Dokonce i vyhozené knihy mohou ještě posloužit svému účelu. Jednu brazilskou ženu, která dříve živořila na ulici a nyní se živí sběrem odpadků, dokonce dostaly až na univerzitu. Od tohoto pondělí tak začala oficiálně studovat umění, které ji i mezi odpadky celý život fascinovalo.

Brazilka se z ulice dostala až na prestižní univerzituVideo: Globo TV

 
Článek

Jednačtyřicetiletá Ercilia Stancianyová z Vitórie se nyní živí sběrem a tříděním odpadků. Dlouhých dvacet let dokonce vedla bídný život na ulici a přehrabovala se v popelnicích a na skládkách. To všechno proto, že jí otec v jejích deseti letech zakázal navštěvovat školu.

„Můj otec mi říkával, že mě nikdy nenechá studovat. Podle něj mé místo nebylo ve škole. Neustále mě také přesvědčoval, že ze mě v životě nic nebude,“ uvedla v rozhovoru pro brazilskou televizi Globo Stancianyová.

Šance přišla z popelnice

V roce 2010 ale Ercilia narazila mezi odpadky na leták, který inzeroval kurzy pro dospělé, kteří touží dokončit vzdělání. V té době už měla dvě děti, přesto se zapsala a pomocí knih, které našla především v popelnicích, kurz snadno dokončila.

V loňském roce pak ve studiu pokračovala dál. S vyhozenými knihami prošla i přípravným kurzem na univerzitu. Jako třešnička na dortu pak přišlo potvrzení o přijetí na jeden z nejprestižnějších vzdělávacích ústavů v Brazílii.

Splněný sen

Stancianyová tak na federální univerzitě v brazilském spolkovém státě Espírito Santo od tohoto pondělí oficiálně studuje umění. Aby mohla bez problémů pokračovat, šetří si nyní na počítač. Nadšení má ale na rozdávání.

„Brečela jsem, když mi dorazila ta zpráva o přijetí. U zápisu na univerzitu jsem se pak celou dobu třásla. První den na škole se mi srdce málem rozskočilo. Byl to nepopsatelný pocit. Splnil se mi můj dětský sen,“ řekla na závěr Stancianyová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám