Hlavní obsah

Starý recept prozradil, jak uvařit domácí pivo za čtyři koruny

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Recept z roku 1825 radí, jak uvařit domácí tmavé pivo, které vyjde zhruba na tři až pět korun za půllitr. Záleží na kvalitě použitých surovin. Jedinou nevýhodou je to, že se bude v dnešních bytových podmínkách připravovat jen komplikovaně. Ideálně totiž potřebujete obří nádobu a velký hořák, na kterém budete hořký mok připravovat. Když ale seženete obří hrnec a zapnete všechny hořáky, tak to snad půjde.

Foto: Profimedia.cz

Uvařit domácí černé pivo nemusí být vůbec složité.

Článek

Recept na pivo se základem z melasy je jedním z nejzajímavějších nálezů poslední doby. Recept sepsaný milovníkem piva Thomasem Dentonem, který se snažil uvařit si nápoj podobný svému oblíbenému pivu London Porter, nyní napodobují tisíce lidí. Zatím je však obtížné říci, zda námaha stojí za výsledek.

Na 34 litrů tmavého piva potřebujete větší množství ječmene, celkem o objemu 8,8 litru, 115 gramů chmelové směsi, asi 3,15 kilogramu melasy a desítky litrů vroucí vody. Thomas Denton z městečka Goole také doporučoval nechat nápoj po dobu jednoho týdne kvasit.

"Ty instrukce jsou poměrně jednoduché, ale každý, kdo je bude chtít následovat, to dělá na vlastní riziko. Výsledkem tohoto receptu by bylo obrovské množství piva, asi 34 litrů a správně byste směs měli vařit ve zhruba 35litrovém hrnci. V dnešních moderních domovech by se tak zřejmě musely trochu upravit poměry," uvedl archivář Sam Bartle, který recept objevil.

Tipy pro přípravu tmavého piva
Pokud nemáte k dispozici melasu, sežeňte si dva a čtvrt kilogramu co nejlevnějšího a nejtmavějšího cukru.
Ječmen a chmel dejte před samotnou přípravou do trouby nebo na pánev, aby byly suroviny řádně vysušené. Hlavně však semena nespalte.
Extrémně detailní postup otiskl v angličtině deník Daily Mail ZDE.

Reklama

Výběr článků

Načítám