Hlavní obsah

Číňané ukradli celé rakouské město, dostavují kopii malebného Hallstattu

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hallstatt

Asi jen těžko byste na světě hledali kontroverznější architektonický projekt, než je kopírování romantického rakouského městečka Hallstatt v čínské provincii Kuang-tung. Nadšení však nejsou nejen obyvatelé rakouského originálu, ale stejně tak i Číňané. Ti tvrdí, že je tamější kopie, nacházející se neustále pod smogovou pokličkou, pro smích.

Foto: Isifa/Profimedia

Čínský Hallstatt (vlevo) má značně ošklivější okolí než rakouský klenot.

Článek

Pokus o přesnou repliku rakouského města, které se nachází na seznamu UNESCO, vyvolalo mnoho ohlasů. Jen málo z nich je ale kladných. Snaha o autentičnost je přitom skoro neskutečná - od dřevěných střech alpských domků až po neogotický protestantský Christuskirche, který byl v Hallstattu postaven roku 1860.

Městečko Hallstatt

Několik rozdílů by se ale přece jen našlo. Zatímco Hallstatt nabízí úchvatný výhled na hory, jejichž špičky jsou často pod sněhovými čepičkami, čínský "Hallstatt" v tomto pohledu značně pokulhává. Za nevzhlednými žlutými kopečky je panelákové sídliště a jediné, co halí okolí, není opar z podhůří, ale dusivý smog. A ještě něco - jezero je 50krát menší a uměle vytvořené.

Foto: Isifa/Profimedia

Náhodná podoba? I kdeže...

Když bylo v loňském roce poprvé oznámeno, že je plánována stavba čínské kopie rakouského města, zvedla se u našich jižních sousedů velká vlna nevole. Čínští špehové vydávající se za turisty totiž na místě pořídili veškeré nezbytné náčrtky a v Číně poté začala stavba kopie Hallstattu bez jakéhokoliv povolení z rakouské strany.

Po šesti měsících stavby je kopie skoro hotová. Nicméně nejsou to jen Rakušané, kdo je nesvůj. Čínský Hallstatt je určený pro movité podnikatele a obchodníky. V okolí však bydlí pouze rodiny s velmi nízkým příjmem a boháčům se nechce kupovat nemovitost v oblasti zamořené smogem. A cena také nepomáhá. Vilka vyjde v přepočtu na šest až 15 miliónů korun. Není tedy divu, že jsou podle tamějších informací všechny domy stále ještě bez svých majitelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám