Hlavní obsah

Obrovský krokodýl Elvis ukradl zahradníkovi sekačku

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gosford

Projíždět se sekačkou kolem krokodýla zřejmě znamená to samé, jako si zahrávat s ohněm. Pětimetrový krokodýl Elvis z rezervace pro plazy v australském Gosfordu to ve středu ráno svým rázným chováním potvrdil. Na sekačku ve svém výběhu okamžitě vystartoval, vytrhl ji pracovníkovi parku z rukou, stáhl ji do jezírka a nikoho k ní nepustil.

Článek

„Jakmile ji jednou ukořistil, zůstal u ní a hlídal ji. Byla to jeho výhra, jeho trofej. Kdyby se začala hýbat, opět by ji napadl,“ uvedl pro BBC vedoucí provozu v parku Tim Faulkner s tím, že se jedná o typické krokodýlí jednání.

Elvis, kterému je asi 50 let, patří mezi největší krokodýlí samce v Novém Jižním Walesu, a jako takový vykazuje silné teritoriální chování. Své kořisti miluje. Není tedy divu, že když vítězoslavně ulovil sekačku, trpělivě si ji hlídal.

Foto: Profimedia.cz

Krokodýl Elvis si svou kořist trpělivě hlídal více než hodinu

„Nemyslíme si, že by sekačku snědl, narušila však jeho teritorium, proto se domníval, že mu náleží,“ řekla deníku The Australian mluvčí parku Libby Bainová.

Od sekačky odlákalo krokodýla maso

Po více než hodině nakonec Elvise rozptýlil ošetřovatel Billy Collett, který mu do odlehlého rohu výběhu vhodil klokaní maso. Tím Faulkner získal čas, aby mohl skočit do jezírka a vylovit rozkousanou sekačku i dva mimořádně velké zuby, které si Elvis během útoku vyrazil.

„Nevadilo mi skočit do vody, když se krokodýl soustředil na kus žvance,“ poznamenal Faulkner.

Foto: Profimedia.cz

Pracovníci parku Billy Collett (vlevo) a Tim Faulkner (vpravo) pózují ve výběhu s Elvisovými vylomenými zuby

Elvis je nepříjemný, sežral i dvě přítelkyně

Pravděpodobně to ale není naposledy, kdy Elvis spáchal nějakou nepřístojnost. Podle ošetřovatele je to velmi nevrlý krokodýl a jeho minulost promlouvá za něj. Do zajetí se dostal v roce 2008, kdy útočil na rybářské lodě v Darwinu. Na krokodýlí farmě, kam byl nejprve převezen, dokonce sežral dvě své potenciální přítelkyně.

„Elvis je příšera. Je to ten nejnepříjemnější krokodýl, se kterým můžete mít tu čest se setkat,“ nechala se slyšet mluvčí Bainová.

„Je tak naplněný testosteronem, že ve všem vidí hrozbu. Dokonce i v potencionálních družkách,“ vysvětlil Faulkner. Na Elvisovu obranu ale Faulkner zároveň poznamenal, že v parku ještě nikdy žádným způsobem nezaútočil na člověka. Místní pracovníci totiž ke svým svěřencům přistupují s velkým respektem a zbytečně je neprovokují.

Reklama

Výběr článků

Načítám