Hlavní obsah

Záhada tajemného města ze záběrů NASA je vyřešena

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minneapolis

Silně osvětlené město, které se objevilo na úchvatných záběrech NASA z konce října, není ve skutečnosti město. Otázku rozpoutali někteří všímavci, kteří zmiňovali, že neví o žádném velkém městě nedaleko amerického města Bismarck. A dané místo zářilo bezmála tak, jako nedaleká Minneapolis. Novinář Ken Paulman nyní přišel s obstojným vysvětlením. Jde podle něj o obří ropné pole Bakken.

Článek

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil koncem října videozáběry, které zachycovaly planetu Zemi z oběžné dráhy v době, kdy pozemšťané mají noc. Průlety nad osvětlenými městy ukazovaly noční život na Zemi z méně tradiční perspektivy. Video však vyvolalo jednu záhadu - šlo o neznámé "město" nedaleko měst Minneapolis, Sioux Falls a Bismarck.

Záhadu nakonec vysvětlil novinář zaměřující se na téma energetiky Ken Paulman. Ten se navíc sám považuje za nadšence do geografie, a tak ho celá záležitost zaujala o to více. Paulman vysvětlil, že enormní množství světla v jinak neobydlené oblasti má na svědomí obří ropné pole Bakken v Severní Dakotě. Tam přirozeně uvolňují plyn hořením, aby těžební zařízení neutrpěla nehodu vzniklou přetlakem plynů.

Pole leží mezi USA a Kanadou

Bakken je údajně jedním z největších ropných polí na světě. Leží v amerických státech Severní Dakota a Montana, navíc pak značná část zasahuje i do Kanady. Pole zabírají asi 518 000 kilometrů čtverečních. Tomu, že se v této oblasti těží opravdu ohromné množství ropy, jasně napovídá i extrémní objem plynů, které poté stojí za plameny, které natočila nyní NASA.

Záběry pořídila posádka Expedice 29 na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v průběhu září a října. Na nočních záběrech je zřetelně vidět kontrast mezi oblastmi ponořenými do tmy a zářícími aglomeracemi pulzujícími lidským životem. Na záběrech jsou dobře zřetelné také bouřky a další zajímavé atmosférické jevy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám